Vitaminski suplementi umanjuju funkciju mišića? - Men`s Health

Vitaminski suplementi umanjuju funkciju mišića?

Istraživanje urađeno u Norveškoj kaže da je preporučljivo da se vitamini C i E oprezno uzimaju s obzirom da mogu da umanje učinak funkciju mišića u vežbanju.

Međutim, na praktičnom primeru, učinak kod jedanaestonedeljnog treninga nije bio vidno ugrožen konzumacijom ovih vitaminskih suplemenata. Ovo je navelo stručnjake da urade dublje istraživanje i preispitaju rezultate.

Tokom jedanaest nedelja 54 učesnika uzimala su ili po 1000 miligrama vitamina C i 235 miligrama vitamina E ili placebo. Učesnici su trenirali četiri puta nedeljno.

Tokom provere učinka na testu gde su učesnici trčali sprint na 20 metara, rezultati su ostali nepromenjeni. Međutim, uzorci krvi i biopsija tkiva pokazala je da postoje promene unutar samih mišića.

Svaki mišić u sebi sadrži sitne mitohondrije koje pružaju mišićnim ćelijama energiju. Rezultati su pokazali da uzimanje suplemenata izaziva manji razvoj ovih mitohondrija koje se neophodne da bi mišići podneli pritisak.

Upravo to je navelo istraživače da skrenu pažnju na oprez prilikom uzimanja suplemenata vitamina C i E, posebno prilikom priprema za dugometražne sportove.

Suprotno ovim zaključcima, postoje istraživači koji tvrde da nisu bitne mitohondrije već brzina kojom srce i pluća šalju koseonik u mišiće.

Oni tvrde da ne treba da postoji zabrinutost sve dok se ne dokaže da vitamini utiču direktno na učinak vežbanja, ne samo na sposobnost prilagođavanja treningu.

 

Pročitajte i  Parovi otkrivaju: Ovo je najpopularnije vreme za seks!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *