Značaj melatonina - Men`s Health

Značaj melatonina

ŠTA JE MELANTONIN?
Melatonin predstavlja hormon koji se proizvodi u epifizi u mozgu. Svaki organizam ima unutrašnji sat koji tačno kontroliše ciklus perioda namenjenog za spavanje i za budno stanje, ali je zadužen i za kontrolisanje količine melatonina koje se proizvedu. Uglavnom se nivo ovog hormona podiže predveče i dostiže maksimum tokom noći, zatim opada u jutarnjim časovima. Svetlo je još jedna stavka koja utiče na količinu melatonina koju organizam proizvodi.

Ovaj hormon takođe može da se nađe u namirnicama poput pirinča, ječma, kukuruza i zoba, ali i kao suplement u obliku kapsula i tableta.

KOJA JE NJEGOVA ULOGA?
Melatonin pomaže mozgu da odredi koje je doba dana kako bi regulisao ciklus spavanja i cirkadijalni ritam. Veruje se da ovaj hormon takođe reguliše džet leg, usporava ili sprečava razvoj raka, leči migrenu i pojačava seksualnu želju.
Suplement melatonina posebno može da koristi osobama koje rade noćnu smenu, kao i onima koji često putuju i menjaju vremenske zone.

Za one koji imaju problem sa spavanjem preporučuje se da povećaju proizvodnju melatonina koliko god je moguće tako što će da izbegavaju alkohol i kofein, takođe da povećaju vreme provedeno na dnevnoj svetlosti, da izbegavaju kasno odlaženje u krevet, kao i popodnevno spavanje.

PREPORUČENA DOZA
Kada je reč o suplementima, preporučena doza jeste između 3 i 5 miligrama. U hrani su zanemarljivo male količine tako da nema jasno određenog pravila koliko treba da se unosi u organizam.

Pročitajte i  13 bizarnih činjenica o seksu
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *