Kako pravilno da pijete kafu - Men`s Health

Kako pravilno da pijete kafu

Naučite kako da izvučete maksimum iz vašeg omiljenog napitka za razbuđivanje…

Kofein nam pomaže da normalno započnemo dan, da prebrodimo krizne momente na poslu, najbolji prijatelj nam je bio i za vreme studentskih dana… Ali da li ste znali da postoji određen način ispijanja kafe kako biste pokupili sve što vam ona pruža?

ŠOLJA KAFE PET MINUTA NAKON UČENJA
Vaš organizam apsorbuje oko pola količine kofeina iz šolje u roku od sedam minuta. Tako ako ste popili oko 200 miligrama, što je veličina jedne standardne šolje kafe, apsorbovaćete oko 187 i po miligrama nakon 28 minuta.

Takođe će vam i pamćenje biti bolje s obzirom da kofein aktivira simpatetički nervni sistem i stimuliše lučenje hormona stresa koji podiže krvi pritisak i srčani ritam. On šalje signale u mozak da se nešto bitno dešava i podstiče nervne ćelije da skladište informacije na duži vremenski period. Upravo konzumiranje 200 miligrama kafe 5 minuta nakon učenja ili nekog bitnog sastanka poboljšava memoriju za najmanje 24 časa.

ŠOLJA KAFE SAT VREMENA PRE VEŽBANJA
Kofein poboljšava snagu mišića kao i izdržljivost, to je i razlog zašto mnogi sportisti piju kafu pred samu trku ili utakmicu. Probajte sa šoljom kafe sad vremena do petnaestak minuta pred samo vežbanje. Tačnije, mera koju treba da unesete u organizam jeste 3 do 6 miligrama kofeina na kilogram vaše težine. Ako je osoba teška 80 kilograma to bi podrazumevalo najmanje 240 miligrama kofeina pred sam trening. Zadržite se na toj meri, s obzirom da veće količine mogu da imaju samo neželjena dejstva poput podrhtavanja ili ubrzanog rada srca.

POSLEDNJA ŠOLJA ŠEST SATI PRE SPAVANJA
Prema jednoj studiji u kojoj su osobe pile kafu šest časova, tri časa i neposredno pred spavanje, rezultati su pokazali da su podjednako problema sa snom imale sve tri grupe. Najbolje je da poslednju kafu popijete najkasnije šest časova pre kreveta.

Pročitajte i  JAČE, BRŽE, BOLJE: 8 jedinstvenih vežbi za vrhunsku formu!

 

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *