5 alternativa za zdravu ishranu - Men`s Health

5 alternativa za zdravu ishranu

Zapravo, postoje raznovrsne namirnice koje predstavljaju odličnu alternativu za one osnovne koje smo navikli da koristimo.

Izađite iz rutine, ubacite neke novine u vašu ishranu, a rezultati će ostati podjednako dobri. Pročitajte sledećih pet koje smo izdvojili za vas.

ŽITARICE UMESTO KINOE
Kinoa se smatra najboljim sredstvom za gubitak kilograma, međutim podjednako dejstvo imaju i žitarice. Kinoa možda sadrži neznatno veću količinu proteina, ali žitarice su pune jedinstvene hranljive materije koja se naziva beta glukan. Predstavlja vrstu vlakna koja povećava nivo hormona zaduženog za kontrolu apetita. Uz to, ako gledate iz perspektive osobe koja želi da izgubi kilograme, porcija žitarica sadrži znatno manje kalorija u odnosu na porciju kinoe.

CRNI UMESTO BELOG LUKA
Crni i beli luk pripadaju istoj grupi povrća, i jedan i drugi podjednako sadrže jedinjenja koja igraju ulogu u borbi protiv određenih vrsta raka. Najbolje je da se odlučite za crveni luk. Upravo njegova boja dolazi iz pigmenta antocijanina koji se i bori protiv bolesti.

BANANE UMESTO BOROVNICA
Borovnice igraju bitnu ulogu u zaštit zdravlja srca, ali jednak učinak imaju i banane, koje za razliku od borovnica sadrže dva ključna minerala, kalijum koji reguliše nivo krvnog pritiska i magnezijum koji je bitan za veliki broj funkcija u organizmu pored same regulacije krvnog pritiska.

KIKIRIKI UMESTO BADEMA
Rasprostranjeno je mišljenje da je badem najzdraviji među svim orašastim plodovima, međutim ni kikiriki sadrži gotovo istu količinu kalorija, vlakana i malo više proteina, tako da je podjednako dobar za organizam. Sa druge strane, kada je reč o antioksidantima, kikiriki zvanično odnosi pobedu.

GRAŠAK UMESTO PASULJA
I pasulj i grašak predstavljaju bogat izvor proteina, ugljenih hidrata i vlakana. Uz to, samo jedan tanjir pasulja može da pruži organizmu oko 45 procenata ukupne preporučene količine gvožđa na dan, sličan učinak ima i grašak.

Pročitajte i  Progurajte kroz bol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *