8 razloga zašto ste još uvek gladni - Men`s Health

8 razloga zašto ste još uvek gladni

Neke namirnice mogu prevariti telo tako da ono još uvek ne stiče osećaj sitosti, zbog čega ukusnu i bogatu večeru prati nepotreban dodatak u vidu sendiča ili nekog dezerta i dolazi do nagomilavanja nepotrebnih kalorija.

Koje namirnice se na taj način „igraju“ s organizmom?

PIĆA
Bezalkoholna slatka pića, ledeni čajevi i drugi slatki napici su najveći izvor fruktoze i količina koja se, prosečno unese njima, predstavlja čak dve trećine preporučenog godišnjeg unosa fruktoze.

U nedavno sprovedenom istraživanju Univerziteta „Jejl“ , u kojem je učestvovalo dvadeset zdravih odraslih osoba, učesnicima je, nakon ispijanja ovakvih napitaka, urađen pregled magnetnom rezonantnom tomografijom, čime je utvrđeno da pića bogata fruktozom  usporavaju krvotok i smanjuju aktivnost moždanih regija koje regulišu apetit.

KONZERVISANA HRANA
Namirnice koje se pakuju u konzerve sadrže bisfenol-A, hemikaliju za koju Administracija za hranu i lekove ističe da je „zabrinjavajuća“.

Izloženost organizma ovom sintetičkom jedinjenju može izazvati abnormalna talasanja u nivou leptina (hormona koji učestvuje u unosu i potrošnji energije) i, prema nalazima naučnika s Harvarda, može uzrokovati glad.

„SLAB“ DORUČAK
Univerzitet u Kembridžu sproveo je istraživanje u kom je učestvovalo više od 6.500 zdravih odraslih osoba, od kojih je jedan deo tokom prvog obroka u danu unosio po 300 kalorija. S druge strane, osobe iste telesne težine unosile su po 500 kalorija ili više, a rezultati su pokazali da „jači“ doručak dovodi do mali povišenja nivoa šećera u krvi i insulina čitavog dana.

Samim tim, osećaj gladi je slabiji.

Zbog toga se preporučuje da obavezan deo doručka budu proteini jer oni smanjuju apetit.

PRESKOČILI STE SALATU?
Brojne studije pokazale su da Amerikanci ne konzumiraju dovoljno „zeleniša“, koji je bogat folnom kiselinom i deluje protiv depresije i osećaja umora. Takođe, salate sadrže i vitamin K, koji učestvuje u regulisanju lučenja insulina i smanjuje apetit.

Pročitajte i  Kako pobediti osip nakon brijanja?

DA LI JE NEKO ZA ČAJ?
Istraživanje objavljeno u „Dnevniku američkog Koledža za ishranu“ utvrdilo je da ispijanjem samo jedne šoljice crnog čaja nakon obroka bogatog ugljenim hidratima smanjuje nivo šećera u krvi za deset procenata. Stručnjaci preporučuju da se čaj konzumira dva i po sata posle obroka, čime ćete uspeti da odložite osećaj gladi.

Naime, crni čaj sadrži polifenolna jedinjenja koja utiču na apetit.

NEDOVOLjNO TEČNOSTI
Dehidracija često deluje kao glad. Ukoliko ste nakon obroka još uvek gladni, popijte čašu vode pre nego što odlučite da li je kraj jelu.

Takođe, povišen unos tečnosti pomoći će vam da izgubite i višak kilograma. Jedno istraživanje je, naime, otkrilo da dve čaše vode pre obroka deluju tako da ćete uneti između 75 i 90 kalorija, što dovodi do gubljenja 2.5 kilograma za 12 nedelja.

DOSADA
Studija australijskih naučnika pokazala je da vizuelna distrakcija može potisnuti osećaj gladi.

Za ovo je napravljen i zanimljiv test: zamislite veliku, ukusnu šniclu i, ako ste zaista gladni, šnicla će delovati veoma primamljivo. Ako pak vaša glad nije stvarna, već rezultat dosade, verovatnije je da vam je potrebno nešto što će vam odvući pažnju od misli o odlasku prema frižideru.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *