Ishrana po krvnim grupama ne daje rezultate - Men`s Health

Ishrana po krvnim grupama ne daje rezultate

Istraživanje naučnika s Univerziteta u Torontu, sprovedeno kroz analize gotovo 1.500 učesnika eksperimenata, utvrdilo je da konzumiranje hrane prema tome odgovara li ona krvnoj grupi pojedinca, zapravo, ne utiče na zdravlje.

Ova dijeta postala je opštepoznata nakon što je objavljena u knjizi „Jedite prema svom tipu“ autora Pitera D’Adama, koja je prodata u čak sedam miliona primeraka. D’Adamo je, naime, objasnio da pripadnici različitih krvih grupa prerađuju hranu na različite načine. Njegovi predlozi za mršavljenje i uspostavljanje kvalitetnije zdravstvene slike su različiti, u zavisnosti od krvne grupe: vegetarijanstvo, nekonzumiranje žitarica itd.

Ipak, najnovije istraživanje ne slaže se sa zaklučcima iznesenim u ovoj knjizi.

ISTRAŽIVANJE
„Nauka nije uspela da pronađe nikakvu vezu između krvnih grupa i ishrane“, istakla je Džoan Seldž Blejk, profesorka na Univerzitetu u Bostonu i portparolka Akademije za ihranu i dijetetiku.

„Jedino što pouzdano znamo, a zasnovano je na čvrstim medicinskim dokazima, jeste da uravnotežena ishrana smanjuje rizik za nastanak srčanih bolesti, dijabetes tipa 2, srčani udar, šlog i određenih vrsta kancera“, zaključila je.

Takođe, dr Seldž Blejk je istakla da dijeta prema krvnoj grupi podrazumeva potpunu eliminacija pojedinih vrsta namirnica, uz podsećanje da su organizmu potrebne hranljive materije koje se upravo u tim namirnicama mogu naći.

„Na primer, prema ovoj teoriji, ako ste pripadnik određene krvne grupe, trebalo bi prestati s konzumacijom pšenice. To znači da ćete značajno smanjiti unos biljnih vlakana i vitamina B“, završila je Seldž Blejkova.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *