5 namirnica koje štete ustima - Men`s Health

5 namirnica koje štete ustima

Pogledajte kojih je to pet namirnica najveći neprijatelj vaših zuba, ali i čitavih usta…

DIJETALNA SODA
Studija urađena prošle godine došla je do otkrića da soda sadrži toliko visok nivo kiseline da može direktno da ošteti zubnu gleđ. Ovaj problem može da izazve druge mnogo veće, za početak da uništi belinu zuba.

ZALEĐENA ČOKOLADICA
Hladna čokoladica možda jeste bolja opcija od istopljene i mlake, ali se vaši zubi definitivno neće složiti. Kada zagrizete nešto tvrdo, posebno prednjim zubima vektor sile može da izazove pucanje zuba i izazove poremećaj temporomandibularnog zgloba zaduženog za ispravno žvakanje.

KUVANI KUKURUZ
Mekana hrana može da vam se zaglavi između zuba prilikom žvakanja i tako izazove povrede tkiva desni. Primarni krivac u slučaju kukuruza jestu niti koje ne mogu u potpunosti da se sklone sa klipa. Ovo ne znači da morate da ga izbacite iz ishrane, ali se potrudite da ga u potpunosti očistite pre jela.

VRUĆA KAFA
Kao kada opečete šaku na nešto vruće, isto tako pijući nešto zagrejano možete da se opečete i skinete površinski sloj kože jezika i usne duplje. Pritom ovaj bol je dosta gori od obične povrede, jer na njega niste navikli, uz to svaki put kada nešto pijete i jedete prelaziće preko oštećenog dela gde su nervi izloženiji i izazivaće još neprijatniji bol.

LED
Tenzija koja predstavlja posledicu žvakanja kocke leda šalje impulse u mišiće vilice i izaziva bol dok otvarate i zatvarate usta. Takođe, led s obzirom na čvrstinu može da izazove napukline na zubima.

Pročitajte i  GREŠKA KOJU STE SIGURNO NAPRAVILI: Zašto banane ne treba jesti za doručak?
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *