Ukusne i fine - testenine - Men`s Health

Ukusne i fine – testenine

SVA LICA TESTENINA
Testenine se veoma dugo koriste u ishrani i to na svim kontinentima. Svaka kuhinja im je dala svoj pečat, pa su tako postale nerazdvojni deo brojnih specijaliteta i nacionalnih kuhinja širom sveta. Samu osnovu testenina čine jednostavni sastojci kao što su voda i brašno, ali brojne varijacije začina, upotrebi jaja i mnogih drugih sastojaka koje ćemo kasnije pomenuti, doprinose da danas postoji preko 350 različitih oblika testeina i to u nekoliko različitih boja. Ovo je poprilično iznenađuje, a ujedno je i najbolji dokaz koliko je njihova upotreba zahvalna i kako sve isključivo zavisi od kreativnosti kulinara. U nastavku ćemo vam predstaviti neke od najpopularnijih testenina a sortirane su po ukusnim afinitetima:

ZA ONE KOJE IH VOLE SA POVRĆEM I/ILI MESOM I MORSKIM PLODOVIMA
ŠPAGETE
Svakako najrasprostranjenije i najpoznatije testenine na celom svetu. Prepoznatljive su po svom izgledu koji podseća na duge i tanke štapiće. Svako ko za njih zna ima i svoj poseban način na koji ih priprema. U restoranima ih možete dobiti najčešće serviranu u klasičnim italijanskim varijantama koje uključuju soseve bolonjese i karbonara, kao i pesto, meso, kačkavalj, jaja.
RIGATONI
Svojom rebrastom strukturom i izgledom kratke i široke cevi veoma liči na makarone. Razlikuju se po pravim krajevima koje rigatoni imaju. Zahvaljujući takvoj strukturi odlično prihvataju sosove, a najbolji su sa povrtnim salatama.
FARFALE
Biće dovoljno samo da ih pogledate I da bez znanja italijanskog jezika znate da Farfale na tom jeziku znači leptir. Pravi ljubitelji testenina gaje naročitu pasiju za njih jer u kombinaciji sa pikantim sosovima, mesom, povrćem a često i bešamel sosom daju nezaboravne ukuse.
ŠKOLJKE
Ovde se ne govori o morskim plodovima iako se ove vrste testenina koje se samo tako zovu odlično slažu sa njima. Mogu se pronaći u različitim veličinama, pa ćete tako one sitnije najčešće pronaći u supama, dok će one krupnije odlično poslužiti za kombinovanje sa mesom, morskim plodovima, sirom ili povrćem.

ZA ONE KOJI VOLE PUNIJE STOMAKE:
TORTELINI
Dopašće se svima onima koji vole da uživaju u skrivenim ukusima testenina. U ovom slučaju takvi sladokusci će dobiti najveću moguću količinu skrivenih ukusa iz fila sa najmanjom mogućom količinom testa. Pomenuta velika količina fila se obmotava malim i okruglim komadima testa koji se kružno savijaju. Sam fil se priprema od mesa, a bezmesna varijanta uključuje sir, spanać i ostalo zelje uz naravno neibežne začine.
FUSILI LUNGI
Su svojim izgledom slični dugim špagetima, ali sa velikom i prepoznatljivom razlikom zbog koje liče na izlomljenu liniju. Ljubitelji testenina ih najčešće kombinuju sa ribom, najčešće tunjevinom a kao pratnja svemu dodaju se teški kremasti sosovi koji uključuju tvrde sireve, šunku i slatku pavlaku.
RAVIOLI
Su veoma slični tortelinima, ali samo po obliku. Fil kojim su napunjene se pravi isključivo od mesa, sira i povrća. Sos je svakako stvar slobodnog izbora, ali mnogi se najčeće opredeljuju za tradicionalne varijante koje uključuju sos od paradajza ili aromatične sosove, pečurake, jestive semenke i jezgraste plodove.

ZA ONE KOJE IH VOLE SA PUNO SOSA
SPIRALE
Zahvaljujući velikoj dodirnoj površini spirale spadaju u red onih koje odlično upijaju sosove. Kombinacije sa mesom, svežim povrćem, sirom, ribom i morskim plodovima su naročito ukusne. U mnogim restoranima ćete ih pronaći kao sastavni deo ponude uz sitno seckano mesa, jer se takvo meso odlično vezuje sa ovim testeninama. Ukusi su božanstveni.
KAPELETI
Poslužiće kao idealna podloga za testiranje svih raspoloživih sosova. Zbog velike moći upijanja najbolje će se ukombinovati ako se pripreme sa salatama uz dodatak hranljivih semenki, poput susama, suncokreta i lana. Tako pripremljene mogu čak poslužiti i kao prilog jelima.
PENNE RIGATE
Vrsta sa kojom ćete verovatno imati najveći izbor, kada je u pitanju njihov način pripreme. Mogu se poput makarona zapeći u rerni, može se zaliti raznim sosovima a zahvaljujući svom obliku i glatkoj površini možete je upotrebiti i za pripremu supa.
ROTELE
Apsolutni šampion kada je u pitanju količina zadržanog sosa. Zato je mnogi ljubitelji testenina korsiste za pikantne jela, naročito salate. Zbog svog specifičnog oblika, točka sa kočija deca je obožavaju. Ostalima će verovatno jedino biti važno da pored njih ima dovoljno mesa, šunke, mocarele ili nekog sličnog sastojka.

Pročitajte i  Uštedite vreme i smanjite unos kalorija pomoću ovih saveta

ZA ONE KOJI VOLE GOTOVA JELA SA TESTENINAMA
MAKARONI
Svim onim muškarcima koji su služili vojsku, zapečeni makaroni sa sirom su sigurno ostali u sećanju. Ova vrsta je odlična za sva takva jela koje se mogu zapeći u rerni. Ipak njena najveća osobina je dobra sposobnost upijanja, pa će zato najviše dopasti svim onim ljubiteljima testenina koje ih vole testenine sa puno sosa.
KANELONI
Svojom veličinom i oblikom svakako spadaju u krupniju testeninu. Za njihovo pravljenje se koriste četvrtasti komadi testa koji se uvijaju. Svim onim entuzijastama će odlično poslužiti za samostalno filovanje. Preporučujemo da je probate sa teletinom, kuvanom šunkom i sirom.
TAGLIATELE
Zahvaljujući svojoj veoma maloj širini lako će se i brzo pripremiti. Zato slobodno dajte sebi maštu na volju i probajte sve one kombinacije koje bi ste voleli sa pečurkama, mesom, morskim plodovima i povrćem.
TESTO ZA LAZANJE
Testo za lazanje je prepoznatljivog pravougaonog oblika. Prilikom pripreme mogu se upotrebiti različiti sosovi, a najrasprostranjeniji je onaj sa mlevenim mesom. Preporučljiva je i kombinacija sa plodovima mora i ribom, a nemojte zaboraviti da meso ne mora biti deo svakog obroka. Zato, probajte ih sa tvrdim sirevima, povrćem i začinima.

ZA LJUBITELJE EGZOTIKE
PIRINČANE TESTENINE
Odlično će poslužiti onima koje vole testenine ali ih ne smeju jesti zbog glutena. Imaju veliku moć apsorpcije i naročito specifičan ukusu dodavanjem daleko-istočnjačkih začina poput soja sosa ili preliva od miso paste. Omiljene kombinacije podrazumevaju morske plodove, ribu ili meso živine.

TESTENINE U KOLORU
Za testenine nije karakterističan samo veliki broj oblika, njih je moguće pronaći i u nekoliko različitih boja. Za razliku od nekih drugih prehrambenih proizvoda te boje ne potiču veštačkih dodataka ili boja, već od drugih dodatih namirnica.
ZLATNO ŽUTA BOJA potiče od dodatih jaja, koje omogućavaju, uz odgovarajuće držanje, mnogo duži rok trajanja testenina. U novije vreme kao posledica prehrambenih trendova pojavila se i testenina bez jaja, koja se ni počemu osim po izostanku ove namirnice ne razlikuje. Ova boja može biti takođe i posledica dodavanja šafrana.
ZELENA BOJA je svakako interesantna i neuobičajna za testenine. Ona potiče od dodavanja spanaća, koji sadrži veliku količinu hlorofila koji ima neutralan ukus.
CRVENA BOJA testenina se dobija dodavanjem cvekle, koja takođe osim boje ne doprinosi promeni ukusa. Interesantne su i doprineće veselom šarenilu tanjira.
NARANDŽASTA BOJA  testenina potiče od bundeve koja pored nove boje dodaje i novi blag ukus testeninama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *