2 uzroka mamurluka - Men`s Health

2 uzroka mamurluka

Za neka alkoholna pića prosto shvatite da vam ne odgovaraju, tako da ih momentalno eliminišete sa liste potencijalnih izbora prilikom izlaska.

Međutim mamurluk i dalje predstavlja neizbežni deo svakog izlaska, odnosno jutra posle. Glavobolja, mučnina, slabost koji vas prate tokom celog dana, a ni sami ne znate kako uopšte do toga dolazi. Ko je glavni krivac? Pročitajte sad…

ETANOL
Kada je reč o glavobolji glavni krivac jeste etanol. Etanol predstavlja bezbojnu zapaljivu tečnost koja i pruža tu opijajuću moć vašem pivu, vinu ili drugom piću.

Takođe, apsolutno nema veze za koji etanol se odlučite, poenta je način na koji pijete i koliko popijete.

Najveći procenat etanola ostaje u jetri, gde se metaboliše u jedinjenje koje se zove acetaldehid, da bi se on transformisao u acetat. Ova promena dešava se u čitavom organizmu, pa čak i u moždanom tkivu, te je upala koju oni izazivaju osnova vaše glavobolje.

Što više pića popijete u kratkom vremenskom roku, više hemikalija šaljete u vaš mozak, tako da je i glavobolja jača.

Etanol je takođe i diuretik, odnosno podstiče češće mokrenje koje vodi do dehidratacije, kao i disbalansa elektrolita, koji podjednako podstiče bol u glavi.

KONGENERI
Kongeneri, odnosno toksini koji ostaju u organizmu prilikom procesa fermentacije i starenja uzrokuju ostale simptome poput mučnine, groznice, žeđi i uopšte osećaja slabosti nakon alkoholisanja.

Ono što je bitno jeste da nisu sva pića jednaka kada je reč o kongenerima.

Boja većine alkoholnih pića dolazi od boje bureta u kojima su bila pre pakovanja. I upravo ta burad jesu izvor najvećeg dela kongenera. Jednostavno objašnjeno, što je bure tamnije više toksina sa sobom nosi.

Burbon koji se čuva u buretu od ugljenisanog hrasta ubedljivo je na prvom mestu po količini kongenera. Uz burbon tu je i skoč, kao i različite vrse viskija. Na poslednjem mestu jeste vodka, koja se često filtrira više puta kako vi se uklonile nečistoće.

Pročitajte i  Hranom protiv glavobolje

Većina piva sadrži znatno viši nivo kongenera u odnosu na žestoka pića. Međutim, različite vrste pića sadrže različite kongenere, pa tako viski predstavlja jaček indikatora mamurluka od piva.

Uz to, većina muškaraca otkrila je da pivo ne svrstava u pića koja dovode do jačeg mamurluka, što znači da nisu kongeneri presudni za posledice alkoholisanja, već se vraćamo na priču o etanolu koji svako piće sadrži.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *