Piva koja niste probali - Men`s Health

Piva koja niste probali

Nedavnim istraživanjem su u pivu otkriveni bioaktivni sastojci, koji se bore protiv kancera i ubrzavaju metabolizam.Navedene koristi se nalaze na vrhu spiska, pored onih dobro poznatih preporuka o umerenom konzu mi ranju alkohola: prevencija stvaranja ugrušaka, čistije arterije i manje stresa. Uživajte!

NAJVEĆI SADRŽAJ HMELJA – Avery Maharaja Imperial India Pale Ale
Hmelj pomaže da se slatkoća piva smanji, obezbeđujući prepoznatljivi kiselkasto-gorak ukus. Ali, doprinos hmelja je mnogo veći od pukog poboljšanja ukusa. Naučnici su ustanovili da je on značajan izvor polifenola, sastojka koji uspešno pomaže u snižavanju nivoa holesterola, borbi protiv kancera i eliminisanju virusa. Pored toga, jedna čaša od 0,33 l piva dnevno, doprinosi smanjenju fibrinogena, specifičnog krvnog proteina važnog za normal no zgrušavanje krvi, kao i povećanju albumina, koji ima veoma važnu ulogu u metabolizmu belancevina. Ovo je zaključak istraživanja na Univerzitetu u Jerusalimu, iz 2007. godine, koje je ispitivalo bioaktivnosti piva. Pivo koje je ovde predstavljeno, pored odličnog i prepoznatljivog ukusa, ima i najveći sadržaj hmelja.

NAJBOLJE NISKOKALORIČNO PIVO – Beamish Irish Stout
Tokom proizvodnog procesa, niskokalorično pivo, na putu do flaširanja, najčešće prolazi kroz postupke i mašine koje mu oduzimaju dobar ukus. Najveći broj kalorija dolazi od sadržaja alkohola i preostalih šećera. Potraga u ovoj kategoriji je imala za cilj da pronađe napitak koji neće uticati na telesnu težinu, ali i da, pored toga, ne bude razočaravajući, kada je ukus u pitanju. U ovakvim situacijama, tamna piva imaju veliku prednost: imaju relativno mali sadržaj alkohola i imaju gustu i penušavu završnicu. Kada se ispijenoj limenci vidi dno, neće biti nekog velikog oduševljenja zbog manje unetih kalorija, ako ukusna senzacija nije bila adekvatna. Najlepši ukusi su oni kroz koje se provlači snažna nota crne čokolade.

NAJBOLJE ORGANSKO PIVO – Wolaver’s India Pale Ale
Nemačka, kao zemlja sa velikom tradicijom u proizvodnji piva, je u svom zakonu o čistoći i kvalitetu piva iz 1516. godine, ograničila sastav pravih piva na tri sastojka: vodu, ječam i hmelj. Današnje megapiva re širom sveta proizvode sve, samo ne takva piva. U studiji iz 2003. godine, koju je sprovela FDA (U.S. Food and Drug Administration) otkrilveno je da 27 odsto ječma i 32 odsto neorganskih pšeničnih produkata nosi rezidue pesticida. Ono što je još gore, rupa u zakonu Američkog Ministarstva poljoprivrede (U.S. Department of Agriculture – USDA) za standarde organske sertifikacije dozvoljava uzgoj hmelja tretiranog pesticidima. Ovde predstavljeno pivo je dobijeno od žitarica sa organskih farmi blizu same pi vare. Proizvođač ističe da vodi evidenciju o svakom detalju vezanom za uzgoj žitarica i proizvodnju piva.

Pročitajte i  Da li slatkiši mogu da pomognu pri mršavljenju?

NAJBOLJE PIVO SA ALTERNATIVNIM UKUSOM – He’Brew Origin Pomegranate Ale
Novija piva mogu često dovesti do brzog zasićenja, jer je teško popiti više od jednog, a nekoliko pridodatih sastojaka povećavaju korist za zdravlje. Ovde izabrano pivo se temelji na voću bogatom antioksidansima, kao što je nar, koji se pokazao efikasnim u borbi protiv kancera i smanjenju rizika od srčanih oboljenja i Alchajmerove bolesti. Na primer, u studiji Kalifornijskog univerziteta, ustanoviljeno je kod ispitanika koji su svakodnevno pili čašu soka od nara, smanjenje rasta ćelija kancera prostate za 12 odsto. Proizvođač za dobijanje ovog napitka ne štedi na soku od nara, što ima za rezultat finalni proizvod sa voćnim ukusom, koji omogućava da i ukusne note ječmenog slada i hmelja dođu do izražaja.

NAJBOLJE PIVO SA “GORNJOM” FERMENTACIJOM – Brooklyn Brewery Local 1
Većina takozvanih “lager piva” tokom prozvodnje prolaze samo kroz proces primarne (“donje”) fermentacije, dok ima i onih koja se izlažu takozvanoj sekundarnoj (“gornjoj”) fermentaciji, kod koje se poseban sloj pivskog kvasca fermentiše pod specifičnim uslovima. To se postiže dodavanjem pivskog kvasca na sa mom kraju, neposred no pre zatvaranja boca i time se omogućava nastavak procesa fermentacije. Rezultat: dublji ukus, dodatno ispuštanje mehurića i, kako se ispostavilo, dodatne koristi za zdravlje, jer je kvasac odličan izvor vitamina B, proteina i minerala. Postojali su i neki slučajevi u kojima su nemački lekari kod nedostatka vitamina prepisivali umereno konzumiranje ovako proizvedenog piva. Kvasac pomaže organizmu u razlaganju nutrienasa i regulaciji digestivnog sistema, pruža podršku nervnom sistemu, pa čak pomaže i efikasnijem održavanju nivoa šećera u krvi. Odabrano pivo predstavlja dobro uravnoteženu mešavinu ukusa, naročito suptilnog ukusa slada. Bonus: proizvođač upotrebljava duplo veću količinu ječma.

NAJBOLJE TAMNO PIVO – Trappistes Rochefort 8
Tamna boja slada se formira tokom procesa u kojem se izlaže visokoj temperaturi, odnosno prženju, što dovodi, između ostalog, do stvaranja formacija antioksidanasa. Naučnici sa Skranton univerziteta su, u studiji iz 2003. godine, pokazali da jako crna piva sadrže duplo više antioksidanasa od ostalih, prosečnih piva. I to nije sve. Antioksidansi iz piva su efikasniji u reakciji sa toksičnim slobodnim radikalima, nego oni koji se mogu pronaći u vitaminskim pilulama. Kremasti ukusi kakaa i karamele su zaslužni za izbor ovog piva.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *