Najbolja užina na svetu - Men`s Health

Najbolja užina na svetu

SIGURNO VAM JE NEKO VEĆ SAVETOVAO
Ako jedete sir, birajte onaj bez masti ili sa minimalnim procentom masnoće. Problem je samo što tako ograničavate svoj izbor na industrijske, vakuumirane i pasterizovane sireve, kojima je zajedno sa masnoćom često isisan i poslednji trag ukusa – od čega vam baš ne curi voda na usta, zar ne? I čemu sve to? “Tako se unosi manje kalorija i samim tim smanjuje se opasnost od dobijanja srčanih oboljenja”, kažete vi. Ali, ne budite toliko sigurni…
Kombinacija proteina i masnoće u običnom, punomasnom siru vas brzo zasiti. Na taj način možete da zauzdate vaš apetit na duže vreme i izgubite želju za prejedanjem pri sledećem obroku. Neki nutricionisti čak savetuju da grickate po malo punomasnog sira između obroka, ako ste na dijeti. Naravno, ne preterujte s količinom – rekli smo “grickate”!

SAVETI ZA ČUVANJE
Postiji više načina čuvanja sira, ali najgori izbor je nažalost i najčešći – umotan u providnu plastičnu foliju. Sir mora da “diše”. Ako ga stegnete folijom i stavite u frižider, izgubiće pravi ukus. Bez obzira na to da li ste kupili gaudu ili camembert, evo načina kako da sačuvate njihovu pravu aromu.

U FIOCI ZA POVRĆE
Donja fioka s povrćem je zona sa najvećom vlažnošću u vašem frižideru, pa samim tim i idealno mesto za čuvanje sira, koji tako neće otvrdnuti ni posle dužeg stajanja. Ako imate poseban frižider za vina, onda je ovo još bolje mesto.

UMOTAJTE GA PRAVILNO!
Različiti sirevi se različito pakuju:
Sirevi sa koricom (Camembert, Brie)
Samo sečeni deo sira blago obmotajte folijom, a ostatak ostavite da slobodno diše, neupakovan.
Plavi sir (Gorgonzola, Roquefort)
Uvijte ga čvrsto u foliju, ali je menjajte često – najbolje svakodnevno. Ovako se sprečava nakupljanje kapljica tečnosti od kojih se na kraju sir “zgnjecka”.
Domaći beli sir
Kada kupite beli sir na pijaci, morate da ga čuvate u frižideru, u posudi sa vodom. Prethodno tu vodu prokuvajte, posolite i ohladite. Potopite sir i on se ovako neće brzo ukiseliti i osušiti.
Tvrdi i poltvrdi sirevi (Gouda, Emmentaler)
U dva sloja ga umotajte u peki papir ili običan pekarski papir, koji će ujedno sprečiti da se sir osuši, ali i da se “potpari”, što takođe ne valja.

Pročitajte i  4 namirnice koje će povećati vaše grudi (ali ne na dobar način)
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *