2 načina da izbacite majonez iz ishrane - Men`s Health

2 načina da izbacite majonez iz ishrane

Majonez predstavlja dodatak skoro svakom sendviču, dresingu za salate, kao i sosevima koji povezuju jela sa piletinom, tunom i drugim vrstama mesa… Ok, jeste ukusan, ali istovremeno sadrži najveću količinu kalorija i najmanju hranljivu vrednost od svih mogućih namirnica koji unosite u organizam.

U većini recepata samo da majonez zamenite nekim drugim sastojkom ukus će i dalje ostati odličan, a broj kalorija u pola manji… Ne samo što ćete umanjiti količinu loših masti, već ćete uneti i preporučenu količinu vlakana i proteina. Pogledajte kako to da postignete…

Recepti

Salata sa jajima (za četiri osobe)

Stari način pripreme:

Potrebno:

6 kuvanih jaja

Četvrtina šolje majoneza

Kašika senfa

So i biber po ukusu

Ukupno: 608 kalorija, 39 grama proteina, 73 grama masti, 4 grama uglenih hidrata, 1 g vlakna

Salata sa jajima i humusom ( za četiri osobe)

Novi način pripreme:

Potrebno:

6 kuvanih jaja

Četvrtina šolje humusa

So i biber po ukusu

Ukupno: 326 kalorija. 43 grama proteina, 38 grama masti, 12 grama ugljenih hidrata, 4 grama vlakana.

Zamenom samo majoneza humusom smanjujete broj masti i kalorija za pola, dok dodajete proteine i vlakna.

Pileća salata ( za dve osobe)

Stari način pripreme:

Potrebno:

300 grama belog mesa na kockice

1celer

Pola šolje majoneza

1 kašika limunovog soka

So i biber po ukusu

Ukupno: 1689 kalorija., 99 grama proteina, 139 grama masti, 16 grama ugljenih hidrata, 7 grama vlakna

Grčka pileća salata (za dve osobe)

Novi način pripreme:

300 grama belog mesa na kockice

1 celer

2 šargarepe

Pola šolje grčkog jogurta

1 kašika limuna

So i biber po ukusu

Ukupno: 675 kalorija, 99 grama proteina, 23 grama masti, 14 grama ugljenih hidrata, 6 grama vlakana.

Samo promena dva sastojka učinila je da ova salata izgubi više od pola kalorija, dok održava istu količinu proteina i vlakana.

Pročitajte i  Sve lekovite odlike origana
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *