Zaokružen obrok - Men`s Health

Zaokružen obrok

Zamislite ovu sliku: nepregledno mnoštvo smeđih ćuftica, dobro proprženih spolja, ali sočnih iznutra, od mesa prošaranog belim lukom i začinskim biljem, u moru pikantnog narandžastocrvenog umaka… Ali ćufte u paradajz sosu nisu jelo koje vežemo isključivo za domaću kuhinju. Zapravo, malo je jela koja su toliko uspešno – i  ukusno – kao ćufte prešla geografske barijere i uklopila se u različite kulinarske tradicije postavši njihov nezaobilazni deo. Šta bi se dogodilo da vam dodele teški zadatak izbora među svetskim kuhinjama? Da li biste odabrali ljupku “šveđanku” začinjenu muskatnim oraščićem ili oblivenu kremastim umakom? Ili vruću egzotičnu lepoticu sa ulica Sajgona od svinjetine s đumbirom ispečenu na roštilju? Ili možda idealnu kombinaciju junetine, svinjetine i teletine od koje kuglice prave generacije i generacije Amerikanaca italijanskog porekla? Na sreću, ne morate da se odlučite samo za jednu: neograničena mogućnost variranja iskonska je vrednost ćufti. Saznaćete sve što vam je potrebno za njihovu pripremu – čak i ono što morate da improvizujete. Nemojte da se brinete: kad je o ovom jelu reč, čak i eksperimenti ispadnu neverovatno ukusni.

5 KORAKA DO VAŠE OMILJENE ĆUFTE
Mogu da se naprave od praktično bilo kojeg proteinskog izvora – samlevenog, svakako. Najčešći izbor su junetina i svinjetina a zatim ćuretina, ali možete samleti i pačetinu ili jagnjetinu, ili neko drugo meso koje izgleda dobro u fridžideru u mesari. Bitno je da mesar ukloni ostatke mesa koji su se u mašini mleli pre kako biste dobili samo ono meso koje ste kupili sveže. Za četiri porcije biće vam dovoljno oko 750g mesa.

Izaberite meso
Junetina ili teletina
Na plećki je odnos mesa i masnoće idealan, ali eksperimentišite i sa drugim delovima: prsima, pečenicom, čak i mesom sa rebara.
Piletina ili ćuretina
To meso blažeg ukusa takođe je dobro za ćufte. Ali bolje je da uzmete tamnije delove nego superkrta prsa.
Svinjetina ili kobasice
Uzmite svinjetinu ili skinite ovojnicu sa sveže kobasice: za kuglice u meksičkom stilu, na primer, uzmite neku ljutu domaću.
Tunjevina ili losos
Uklonite kožu i kosti pa kratkim “trzajima” izmiksajte u multipraktiku tako da dobijete grumenčiće.

Pročitajte i  Ishranom do boljeg seksa

Dodajte “vezivnu stvar”
Jaja i hlebne mrvice odvajkada su se upotrebljavali za vezivanje smese.
2 velika jaja
1/4 šoljice hlebnih mrvica
Hlebne mrvice predmet su žestokih rasprava u kulinarskom svetu. Nakon testiranja bezbrojnih kombinacija, odgovorno tvrdimo da su konačni pobednici: u kategoriji “sočnije i mekše ćufte” sveže hlebne mrvice natopljene mlekom (pogledajte recept za švedske kuglice), a za kompaktnije mesne kuglice koje neće promeniti oblik – najobičnija kupovna prezla.

Začinite smesu
Začini vašim mesnim kuglicama daju identitet. Za osnovu uzmite kašičicu soli i 1/2 kašičice mlevenog bibera, a zatim eksperimentišite s navedenim dodacima.
1/2 činijice naseckanog luka

1 kašičica naseckanog belog luka

1 kašika naseckanog đumbira

2 kašike naseckanih ljutih papričica

1 kašika narendane limunove kore

1/2 činijice naribanog parmezana

1/4 činijice naseckanog svežeg začinskog bilja (ili 1 kašičica sušenog)

Ispecite ćufte
Ovde nema prečica: želite li da ih pripremite kako treba, to mora da bude na visokoj temperaturi, i moraju da se ispeku sa svih strana i da zadrže oblik

Od smese oblikujte kuglice obima 2-3cm. Poslažite ih na lim za pečenje. Pecite ih na 220 stepeni dok ne posmeđe sa svih strana i dobiju koricu, odnosno 12 min.

Prelijte umakom
Svi recepti daju 3 šoljice

Marinara
U lonac srednje veličine stavite 2 kašike maslinovog ulja, 1/2 naseckanog luka, 2 sitno naseckana češnja belog luka i 1/4 kašičice pahuljica sušene paprike. Dinstajte na srednjoj vatri dok luk ne omekša, otprilike 3 min. Dodajte veliku limenku pelata i pritom paradajz lagano izgnječite viljuškom. Kuvajte na laganoj vatri dok se ne zgusne, oko 15 min. Posolite i pobiberite.
Osnovni umak “doterajte” tako da odgovara kuglicama: za one u meksičkom stilu dodajte mu ljute papričice i cimet, a za “nadgradnju” u grčkom stilu masline i feta sir.

Kari sa kikirikijem na tajlandski način
Pomešajte po 2 kašike crvene kari-paste i kikiriki-putera s limenkom kokosovog mleka i sokom 1 limete. Kuvajte na laganoj vatri 5 minuta.

Upotrebite za “umakanje” naročito kad pripremate ćufte s roštilja u azijskom stilu.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *