10 načina da olakšate mamurluk - Men`s Health

10 načina da olakšate mamurluk

Ne postoji ni jedno rešenje koje može da popravi sve simptome mamurluka, ali postoje oni koji mogu da ublaže te probleme. Mi vam predstavljamo 10, a vi izaberite koji vam najviše odgovara.

VODA
Kao što već verovatno znate iz čestih poseta kupatilu tokom noći razvrata, alkohol je diuretik i može izazvati dehidrataciju. Pre pada u krevet obavezno popijte dosta vode.

Sledeći put kada izađete preporučujemo vam naručivanje čaše vode uz svako pivo, i neizmenično između dva piva da popijete čašu vode kako biste nadoknadili izgubljenu tečnost.

SPORTSKA PIĆA
Alkohol može izazvati i gubljenje nekih elektrolita iz tela, pa ih treba zameniti što brže. Istraživanja su pokazala da sportska pića poput Gatorade imaju bolji efekat za mamurluk od vode, pa sačuvajte malo novca i za to.

KAFA
Mnogi ljudi, mamurni ili ne, koriste šolju kafe da se razbude i budu koncentrisani na poslu. Ali istraživanja pokazuju da kofein iz kafe može da leči, a može i da izaziva migrenu, sve zavisi kako deluje na vaš organizam. Neka ova metoda bude samo vaš izbor, ali ne zaboravite da uz to pijete vodu jer istraživanja pokazuju da i kofein izaziva dehidrataciju.

TOST ILI KREKERI
Ovo je dobar savet za ljude koji su cele noći grlili porcelanski tron u kupatilu. Ugljeni hidrati mogu da vam pomognu da svoj šećer u krvi vratite nazad ujutru. Kada se nivo šećera u krvi brzo spusti i podigne, vaša jetra će da proizvodi više glukoze iz ugljenih hidrata koji su uskladišteni. Ali ako ste popili previše, jetra je zauzeta metabolizmom alkohola i ne može da podnese dodatni posao, tako da će vaš nivo šećera u krvi ostati snižen i možete osećati umor i razdražljivost.

MASNA HRANA
Šta jedete nakon alkoholisanja prethodne noći nema tolike veze, bitnije je šta jedete pre konzumacije alkohola. Ako ste pre pijanke jeli masnu hranu, ona će uticati na to da uspori apsorpciju alkohola i teže će dospeti u krvotok, tako da ćete teže postati opijeni.

Pročitajte i  Ravan stomak za jedan dan? Moguće je!

LEKOVI PROTIV BOLOVA
Obično svi kada osetimo bol u glavi, kao posledicu mamurluka popijemo pilulu protiv glavobolje. Ali najnovija istraživanja kažu da to nikako ne treba raditi jer je jetra primorana da radi prekovremeno, metabolišući alkohol, i konzumacija ove vreste lekova može izazvati oštećenje jetre ili čak biti smrtonosno.

VITAMINI
Ako obično uzimate multivitamin, ne brinite ništa i nastavite. Jedna noć trovanja alkoholom nije dovoljna da snizi nivo hranljivih materija do tačke zbog koje treba da brinete. A naučnici su otkrili i da vitamini mogu da olakšaju mamurluk.

VEŽBE
Jedno alkoholno piće se metaboliše u vašem organizmu u roku od jednog sata, pa cela teorija ’’preznojavanja’’ je mit. Dok radite vežbe oslobađa se efedrin koji može da poveća vaše raspoloženje, i sagorevanje kalorija na taj način može da smanji krivicu prethodno alkoholisane noći. Dok radite vežbe, uvek imajte na umu da pored sebe imate flašu vode, da ne postanete više dehidrirani.

SEKS
Ne postoji istraživanje koje pokazuje da će seks učiniti da mamurluk nestane, ali može ubrzati to. Ako vas to čini srećnim, samo napred! Mnogi tvrde da im pomaže.

NAJBOLJI LEK: PREVENCIJA
Odrastao si čovek, nauči da piješ odgovorno. U slučaju da još nisi naučio, zapamti: Ograniči se na po jedno piće svakih sat vremena, jer vaše telo može da metaboliše jedno piće za jedan sat. Ako pijete brže, i vaš nivo alkohola u krvi raste brže. Jedite pre nego što počnete sa pićem i sledite pravilo ’’Ja ću pivo i čašu vode’’.  A kada dobijete vodu, ne dozvolite da samo stoji na stolu nego je i pijte kako bi izbegli dehidrataciju.

U istraživanju, ’’umerena konzumacija alkohola’’ se definiše kao dva pića dnevno, dok se više od pet u jednom obroku smatra ’’teško alkoholisanje’’. Dakle, razmislite pre nego što naručite!

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *