Da li je to zaista tako zdravo? - Men`s Health

Da li je to zaista tako zdravo?

TVRDNJA: “Za zdravo srce“ KRIVAC: Ulje od kukuruza
Na etiketi se navodi kako svakodnevna doza ulja od kukuruza može da spreči srčane bolesti. Ali ne samo da su zdravstvene agencije ustanovile kako postoji vrlo malo dokaza koji tu tvrdnju potvrđuju nego je kukuruzno ulje krcato omega-6 masnim kiselinama. Onda su u studiji o kojoj je izvestio British Journal of Nutrition oni povezani sa povećanim rizikom obolevanja od koronarne bolesti srca.

MUDAR IZBOR:
Repino ili maslinovo ulje. “U tim vrstama ulja je dosta masnih kiselina koje mogu da snize nivo holesterola“, kaže Elizabet Mur, dijetetičarka u medicinskom centru Bet Izrael.

TVRDNJA: “Bez kukuruznog sirupa s visokim udelom fruktoze“ KRIVAC: Zašećerene pahuljice od žita
Iako nema kukuruznog sirupa s visokim udelom fruktoze, i dalje ima šećera, pa to baš i nije naročito poboljšanje, kaže Elizabet Mur. “U ishrani treba ograničiti konzumaciju svih vrsta šećera, a ne samo kukuruznog sirupa s visokim udelom fruktoze.“

MUDAR IZBOR:
Najobičnije moguće pahuljice, po mogućnosti bez dodatka šećera. Ako ga ima, uporedite proizvode pa uzmite onaj s najmanjom količinom šećera (npr. 1 g po porciji). Nezaslađene pahuljice zasladite dodavanjem suvog voća, na primer suvog grožđa.

TVRDNJA: “Bez MNG-a“ KRIVAC Prirodni temeljac za supu
Prehrambene kompanije su skapirale da ljudi ne žele da kupuju proizvode koji sadrže mononatrijum glutamat (MNG). Iz tog razloga upotrebljavaju druge glutamate, s “privlačnijim“ imenima, na primer, “autolizirani ekstrakt kvasca“ i hidrolizirane belančevine.

MUDAR IZBOR:
Idealan temeljac bi bio od kokoške iz slobodnog uzgoja bez ikakvih pojačivača bilo čega.

Pročitajte i  Ovo je vaš današnji ručak: Ukusan proteinski obrok za detoks organizma
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *