Pet ključnih muških obroka - Men`s Health

Pet ključnih muških obroka

Sigurno ste već razmišljali o listi stvari—ili ženski—koje biste voleli da imate pored sebe ako biste se zauvek nasukali na pusto ostrvo. Ali kada su u pitanju jela na kojima možete zauvek da živite, listu nije tako lako sastaviti. Najbolji recepti su oni koji su “skrojeni” upravo za vas: to je hrana koja vam prija nakon dugog i teškog radnog dana, kada treba nekoj cici da napravite doručak, ili nakon par piva u klubu, kad se vratite kući  mrtvi gladni. Naučite pripremanje ovih jela i nikada nećete ostati gladni, šta god da se desi.

DORUČAK IZ JEDNOG TIGANJA
Pršti od ukusa!

Kad vam cica ostane na doručku, izgladnela nakon burne noći, glupo je da joj date ovsene pahuljice. Pripremite joj ono što očekuje – pravi muški doručak. Ali nije ni tako lako ispržiti jaja, slaninu i krompiriće, kao što mislite. Zato bolje naučite kako da sve to zbrčkate u jednom jedinom tiganju. Stavite tiganj na sto – bez serviranja, to deluje opušteno, a opet tako seksi, ako sve u tiganju izgleda primamljivo. I ne zaboravite da kupite dobar domači hleb iz pekare i prepečete ga.

6 šniti slanine, isečene na komade velike oko 3 cm, ili jednostavno iseckane na kockice
1 šolja pečuraka po izboru, iseckanih
1 šolja koktel paradajza, presečenog na polovine
krupna morska so i krupno mleven biber
maslinovo ulje
8 velikih jaja
sveži listići majčine dušice
1 šaka arugule ili rukole
6 šniti seljačkog domačeg hleba, prepečenog

1.    U velikom tiganju, na umerenoj temperaturi, propržite slaninicu da bude hrskava, oko 5 minuta. Prebacite slaninu u tanjir postavljen kuhinjskim ubrusom ili salvetom, kako bi se ukloni višak masnoće. Ubacite u mastan tiganj pečurke i paradajz i krčkajte lagano dok pečurke ne poprime smeđu boju, oko 1 minut. Pospite solju i biberom i prebacite u tanjir.
2.    Smanjite vatru na najmanje, dodajte 1 do 2 kapičice maslinovog ulja u tiganj, pa razbijte jaja i ispržite ih na oko, da belance bude čvrsto, a žumanca ostanu mekana.
3.    Rasporedite slkaninicu i mešavinu paradajza i pečuraka preko jaja. Posolite, pospite majčinom dušicom i arugulom (ili rukolom).. Servirajte direktno iz toganja u prepečeni hleb. Za 4 osobe.

PASTA ZA KRAJ RADNOG DANA
Lingvine sa školjkama

Kupovni paradajz sos je možda dobar kada vam špagete padne na pamet u sred noći, ali postoje i elegantnija rešenja, kada imate samo malo više vremena. Školjke se kuvaju u minutu, a super je kad se brčkaju u sosu od maslinovog ulja i belog luka. Ovo je pravo jelo za “puvanje” pred ribama, koje će pomisliti da ste pravi majstor u kuhinji. Svratite u ribarnicu na putu do kuće, kupite školjke i za par minuta ćete uživati kao u najeksluizvnijem italijanskom restoranu.

500 g lingvina (pljosnate špagete) ili špageta
2 kašike maslinovog ulja
2 čena belog luka, iseckana
kašičica ljute tucane paprike
12 školjki po izboru
1/4 đolje sitno seckanog peršuna
biber, krupno mleven
krupna morska so

1.    Stavite da prokuva dosta vode, posolite je i dodajte pastu da se kuva. Sad počnite sos: sipajte maslinovo ulje u dublji tiganj ili plitku šerpu. Zagrejte, pa dodajte beli luk i propržite, oko 2-3 minita.
2.    Dodajte tucanu papriku, a zatim i školjke, pa poklopite. Smanjite temperaturu na umereno nisku. Krčkajte, protresajući tiganj povremeno, sve dok se školjke ne otvore i puste sokove, oko 5 minuta.
3.    Prekinite kuvanje paste malo ranije nego što to kaže uputstvo na pakovanju, da bude blago neskuvana. Procedite je, pa sipajte školjke i ulje od prženja preko. Posolite ako je potrebno i pospite seckanim peršunom. Dodajte dosta krupno mlevenog bibera. Za 4 osobe

UŽINA U POZNI ČAS
Torta dog!

Nakon ludog izlaska, prava je šteta da svoju glad utoljavate tako što ćete mazatio senf i majnez na hleb! Ima mnogo ukusnijih načina da napravite ukusno jelo čeprkajući po svom frižideru. Mi vam predlažemo kreativnu verziju meksičkog sendviča, koji obiluje proteinima i uvek je hit!

Pročitajte i  Moja MH priča: Proteinska ishrana i svakodnevni treninzi za mišićavo telo!

1 juneća viršla
1 tortilja (gotov proizvod)
šaka rendanog kačkavalja
Vaš izbor dodataka: pasulj iz konzerve, seckani avokado, kisela pavlaka, seckani paradajz, seckani mladi luk, kečap, čili sos ili feferona

1.    Ubacite viršlu u mikrotalasnu na oko 30 sekundi. Stavite ga na tortilju i rasporedite preko sir. Vratite u mikrotalasnu da se sir istopi. Dodajte vaše dodatke, uvijte u rolnu i navalite! Za 1 osobu

BRZA I IMPRESIVNA VEČERA
Pollo alla diavola

Pečenje pileta je uvek bio način da prikupite kuvarske poene na lak način! Ovako spremljeno pile se priprema brzo i istovremeno izgleda savršeno u tanjiru. Počnite dan ranije tako što ćete staviti pile da se marinira. Nakon što ga ispečete, napravićete brz sos od moče, koristeći kisele paprike iz turšije. Uz to još napravte pečeni krompir ili bareni brokoli i bićete car!

3 kašike maslinovog ulja
1 kašičica krupne morske soli
6 grančica sveže majčine dušice
krupno mleveni biber
tucana ljuta paprika
1 pile, raščerečeno kao na slici (pokađite mesaru šta želite!)
1 šolja vode sa kašičicom vegete
1 šolja sirćeta u kojem stoje kupovne kisele paprke, plus paprike za ukrašavanje
2 kašike paradajz pirea

1.    Dan ranije marinirajte pile: izmešajte ulje, so, majčinu dušicu, biber, tucanu papriku. Natrljajte time pile sa svih strana, uvijte ga u plastičnu kesu za zamrzivač i ostavite u frižideru preko noći.
2.    Pola sata pre nego što ćete početi kuvanje izvadite pile iz rerne. Zagrejte rernu na 190 stepeni. Stavite tučani tiganj u rernu, ili bilo koji drugu tiganj koji nema plastičnu dršku, da se zagreje, oko 5 minuta.
3.    Izvadite toganj i stavite u njega pile, kožom okrenuto na dole. Poklopite drugim tučanim tiganjem preko, kako bi pritisnuo pile. Stavite u rernu i pecite do ne porumeni i sokovi ne počnu da cure kada ga probodete, ukupno oko 45 minuta. Prebacite pile na dasku za seckanje, da vam samo moća od pečenja ostane u tiganju.
4.    Da napravite sos od moče, stavite tiganj s njom na umerenu vatru iumešajte vodu s vegetom, sirće od kiselih paprika, paradajz pire. Drvenom varjačom gulite sve zapečene delove pileta sa dna tiganja. Krčkajte dok tečnost ne postane gušća, oko 10 minuta. Isecite pile na četiri dela i servirajte ga preliveno sosom od moče i uz kisle paprike iz turšije. Za 4 osobe

KINESKO JELO
Prasetina s blitvom

Kada vam dosade pljeskavice, vreme je za povrće. Ovo azijsko jelo je lako za pripremanje, nema potrebe za pravim vokom. Što se tiče povrća, možete koristiti bilo koje čvrsto zeleno lisnato povrće, poput raštana.

4 kašike ulja od kikirikija
2 mlada luka, iseckane
4 čena belog luka, iseckana
500 g mlevene prasetine
1 kašičica ljute tucane paprike
1/4 šolje ribljeg sosa (kod Kineza kupite)
malo soli i šećer
1 pakovanje (400 g) pirinčanih rezanaca
1 glavica luka, presečena na pola i iseckana
2 veze blitve ili raštana, izvađene žilave drške
1 mali brokoli, iscepkan
1 šaka svežih listova bosiljka

1.    Zagrejte u tiganju 2 kašike ulja, dodajte mladi luk i beli luk, pa propržite, oko 2 minuta. Izvadite proprženi luk iz tiganja.
2.    U istom tiganju, na umerenoj vatri, propržite mlevenu svinjetinu, razbijajući grudvice mesa na sitno. Pržite oko 5 minut. Dodajte tome proprženi mladi luk s belim lukom, kao i tucanu papriku, riblji sos, so i šećer. Nastavite da pržite dok sos ne postane gust, oko 5 minuta. Skinite sa ringle i ostavite sa strane.
3.    Skuvajte pirinane rezance po uputstvu sa pakovanja. U drugom, velikom tiganju, zagrejte 2 kašike ulja. Dodajte luk i pržite ga dok ne omekša, oko 4 minuta. Dodajte blitvu i brokoli, pa krčkajte dok ne omekšaju, oko 5 minuta.
4.     Dodajte spremljenu mešavinu s amlevenim mesom, kao i pirinčane rezance. Izmešajte sve zajedno i dodajte bosiljak. Posolite ako je još potrebno. Za 4 osobe

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *