Budite gospodar svog pića - Men`s Health

Budite gospodar svog pića

Pažljivo odaberite nekoliko omiljenih. Izaberite svoj brend piva – ili čak dva, jedno letnje i jedno zimsko. Odaberite svoje domaće vino – jedno crno i jedno belo. Možda će vam se dopasti ili njihov ukus ili samo etiketa, ali činjenica je: svako ima svoj izbor, a vi treba da imate svoj.

Osim domaćih vrsta pića, treba da imate i svoj kućni koktel. Bilo kakav osobeni koktel, posebno neki za koji vaši prijatelji nikad nisu čuli (onaj barmen sa Bornea je dobar izbor, a možda će vam uz to obezbediti i priču koja dobro zvuči), označava vas kao čoveka koji ume da bira, što takođe govori da ste verovatno sami kovač svoje sreće. A za vašu informaciju, i devojke vole momke koji sve sami drže u svojim rukama.

Mada ne treba da se ustručavate da kažete šta volite, nipošto nemojte biti sitničavi. Pravi muškarci su probirljivi, ali ne obraćaju pažnju na svaku sitnicu. Jedan od znakova koji ukazuju da preterujete: pišete izdašnije čekove vinarijama nego dobrotvornim ustanovama.

OSLUŠKUJTE SVOJE PIĆE
Da znate, ona je u pravu. Trebalo bi da više obraćate pažnju na neke stvari. Mi, muškarci, očigledno propuštamo hiljade svakodnevnih sitnica, koje iz trenutka u trenutak obogaćuju i nadahnjuju pripadnice suprotnog pola. Naravno, upravo ta muška nesklonost da zastanemo i mirišemo cveće jeste ono što nas muškarce nagoni da preko brda i dolina stignemo do sjajne morske pučine. Međutim, uprkos tome, trebalo bi da malo više obraćamo pažnju na svet oko sebe, a da istoremeno ostanemo sposobni momci na koje se žene i deca mogu osloniti.  

Srećom, piće je odskočna daska za izoštravanje čula. Ako treba da osetite arome čokolade i šljive u napa kaberneu, ili mešavinu ječma i borbenosti u irskom viskiju, onda morate dopustiti da vam se taj nektar zadrži na jeziku nešto duže nego što je potrebno da ga jednostavno popijete. Neophodno je izvesno uživljavanje, čak i uživanje. A kad je reč o dužnosti degustatora, ukus je tek vrh ledenog brega. Boje – nijanse smeđeg i ćilibara, duboka burgundsko crvena i vatreno ružičasta – privlače oko. Arome ječma i kukuruza i grožđa mogu nas naterati da raširimo nozdrve i probuditi u nama čulnost koja bi trebalo da nas odlikuje. Čak i zvuci pića – otmeno kuckanje leda u čaši, obećavajuće puckanje čepa koji oslobađa bocu burbona – pozivaju nas da postanemo što osetljiviji i prefinjeniji.  

Uz malo sreće, usredsređivanje na koktel može nam izmeniti čitav život. Ko zna? Ako uspemo da osetimo ukus kleke u džinu, ako nas očara purpurna boja pino noara, možda ćemo isto tako naučiti da opažamo praktičnije stvari, što bi nam moglo doneti prednost nad konkurentima. Možda ćemo uočiti taj mikrotrend koji bi nas mogao učiniti neverovatno bogatim, ili (još bolje) prepoznati onaj nagoveštaj poziva u njenom pogledu. A možda će se, ako uspemo da oslušnemo – da zaista čujemo – šum vetra u krošnjama, i naš krvni pritisak konačno smiriti na nekoj spokojnoj sistolnoj tački. Neverovatno, zar ne? Sve to blagostanje zahvaljujući ispijanju piva uz zalazak sunca? Ispostavlja se da je piće tajna spokoja i uspeha.

PIJTE SAMO KOLIKO JE DOVOLJNO
Pitanje zašto pijemo veoma je složeno. Međutim, svaki čovek koji je ikad otvorio bocu pića nada se da će na taj način prizvati neko bolje izdanje samog sebe. Alkohol posmatramo kao gorivo, podmazivač koji nas čini malo opuštenijim, malo veselijim, malo dopadljivijim i malo snalažljivijim. Ne piju svi zbog toga što su pesnici u duši. Većina momaka pije zato što to nisu.

Evo jedne zgodne metafore kad je reč o umerenosti u piću: Zamislite sve ono što se krije u vašoj glavi – sve planove, sva sećanja, strahove, strasti, čak i onu ideju za kuhinjsku napravu za koju ste sigurni da bi vam mogla pomoći da se obogatite – kao delove svog motora. A piće zamislite kao ulje. Kapljica-dve pomažu da motor bolje radi. Međutim, ako dodate previše ulja, neće biti one frikcije koju rad zahteva. Tada vam motor neće zapinjati, ali zapravo neće ni raditi.

POSMATRAJTE DRUGE KROZ ČAŠU, SA VEDRIJE STRANE
Kad god se na jednom mestu skupi barem troje ljudi, piće je već negde na vidiku. Dižemo čašu u čast… bilo čega: setve, žetve, punog meseca, polumeseca, mladog meseca, zimskog sna malog slepog miša i, nekoliko meseci kasnije, njegovog (ura!) buđenja. Alkohol nam pomaže da uživamo jedni u drugima. Po rečima Don Markiza, pijemo da bismo svoje prijatelje učinili zanimljivijim.

Kada otvorimo bocu i sipamo piće to znači da počinjemo da se opuštamo, time saopštavamo da nekome verujemo dovoljno da ne moramo biti stalno na oprezu, da možemo da spustimo brane. Zajedničko piće je zaverenički čin, ruka pružena u nadi da ćemo pronaći zajednički jezik – bilo u nekom izuzetno važnom zajedničkom poslovnom poduhvatu, ili makar samo po pitanju da golfersko udruženje treba da isključi “kedije“, i to odmah. (Hej, sportisti ne izvode svoje batlere na teren!) Alkohol otvara srce. Naravno, ima on i svoje mračne strane. Ali ne prisećajmo se sada one večere od prošle jeseni, kad se celo društvo napilo kjantija i počelo da prepričava stare priče, ili su barem to pokušavali, gušeći se od smeha. Alkohol nam pomaže da više uživamo kako jedni u drugima, tako i u toj sjajnoj slagalici koja čini ovaj svet.

PUSTITE DA VAM VINO OBOMA UDARI GLAVU
Upravo ste osvojili nagradu “Toni“ za najbolju dramu i zajedno sa Emom Stoun – koja vam je predala nagradu – sedite na Union skveru. Dva sata je ujutru. Njene cipele i vaša nagrada leže pored vas na klupi, a ona u rukama drži bocu Kristala i želi da vas bolje upozna. Vešto otvara bocu i vadi čep, poteže gutljaj i dodaje vam penušavo piće. Tako počinju njegovi i njeni zajednički trenuci – s nagoveštajem, i možda, i ko zna, i zar to nije zabavno? Piće, ako se umešno upotrebi, izoštrava osećaje koji se mogu pretočiti u romantiku i seks. Niste dramski pisac? Ovaj scenario nije ništa manje prijatan ni ako se vaša Ema zove Marija i ako vas dvoje samo ćaskate, prepričavate jedno drugom sećanja i pijuckate – opušteno, ne zaboravite – dok sedite negde po strani na petnaestoj godišnjici mature.

AKO JE PREVIŠE POPILA, OSTAVITE JE NA MIRU
Palo nam je u oči da neki muškarci koriste alkohol da bi odobrovoljili ženu. Zašto se baktati sa šarmiranjem, šmekom i onim tajnim osmesima, ako je možete navesti da zaboravi kako ne posedujete ništa od gore nabrojanog?

Hej, ako čašica-dve mogu da navedu ženu na koketiranje, odlično. Ona je već velika devojčica, a svi mi volimo žensku požudu izmamljenu kojom čašicom alkohola. Ali ako vam ona pokazuje daleko više naklonosti nego kad je trezna, pošten muškarac će je smestiti u taksi, a ne u krevet. Molim vas! Šta je sledeće? Nasrtanje? Steroidi? Batine? Gde vam je sportski duh? Pobeda je pobeda samo ako je sportski osvojena.

NIKAD NE MERITE MUŽEVNOST PIĆEM
Spisak dobrih ideja u glavi muškarca je poznat – sloboda, pravda i seks utroje, da nabrojimo samo neke od njih. Ali negde među njima krije se i jedna besmislica – običaj da se piće iznjednačava sa snagom, a sposobnost podnošenja alkohola sa muževnošću. To je drevna laž ugrađena u muške klišee o muškosti. Kaže se kako neko ume “muški“ da popije, da “dobro podnosi piće“. Kaže se da pravi muškarac u piću “može svakog da obori pod sto“. Mešamo piće sa hrabrošću, odvažnošću, autentičnom muškošću. Zbog toga ekipe momaka od Perdjua do Prinstona smatraju balon pića splavom koji će ih preko burne reke prevesti do muškosti. Na tom putu neki nestaju u talasima.

Pročitajte i  Kada su veganski burgeri nezdraviji od onih sa mesom?

Ne možete ništa dokazati time što ćete saliti gajbu piva ili eksirati nekoliko pića pre fajronta. Votka nije tocilo na kome ćete izoštriti svoj mač,  suparnik koga treba dobro isprašiti. Ne prihvatajte izazove. Izgubite u igri opijanja. Nemojte postati legenda. Muškarci ne piju na brzaka. To rade dečaci. A kad smo već kod toga…

KUPUJTE PIĆE, NE PRODAJTE GA
Muškarac nikad ne bi trebalo da podstiče ortaka da pije. Naravno, ponudiće mu da popiju još jednu turu, ali nikada neće navoditi nikoga da pije što više, niti mu nagoveštavati da ga njegova nespremnost da nastavi da pije na bilo koji način čini manje vrednim. Upamtite: mnogi sjajni ljudi ne uzimaju ni kap alkohola. Je li vam Abraham Linkoln dovoljno dobar primer? A Muhamed Ali? Voren Bafet? Džon D. Rokfeler? Gandi? Neki muškarci piju. Drugi ne piju. Da li vam to smeta?

PIJTE SAMI SAMO KADA RAZMIŠLJATE O SAMOĆI
Majke vas uvek upozoravaju na to da ne treba da pijete sami, tvrdeći da je uživanje u alkoholu, u najboljem slučaju, uvek uživanje u društvu. Čujemo te, mama. Čak i obećavamo da nikada nećemo piti kada smo sami, a to uključuje i sedenje na sofi, pa čak i gledanje serije Dva i po muškarca. Ali moramo da naglasimo jedan uslovni izuzetak: postoje dve vrste okolnosti kada će muškarcu u trenucima samoće prijati fina čaša montrašea.

Prvi slučaj je kada muškarac pretrpi neki udarac. Bilo da je to neki slabiji, manje važan udarac (kada mu neki jači trgovac deonicama održi lekciju ispod koša) ili pravi žestoki nokaut (dijagnoza ili teški ljubavni jadi), u razgovorima sa samim sobom može nam pomoći ako usput pijuckamo neko piće. Džozef Konrad je napisao da muškarci isplovljavaju na pučinu jer im to pruža priliku da osete svoju snagu. Isto važi i za alkohol. On nam pomaže da izoštrimo svoju odlučnost. I zato, bilo da treba da osmislite novi poslovni plan ili da preživite neku ozbiljniju operaciju, dobra kapljica može da učini čuda u sređivanju misli.

Druga situacija u kojoj je dozvoljeno nasamo popiti piće jeste posle osvojene pobede. Hej, ako ste razbili protivnika na bilo kom polju zaslužili ste bocu klareta. Ili ste pak tako dobro baratali finansijama da ste se otarasili hipoteke? Pravi muškarac ceni svoja dostignuća jednako kao što pati zbog svojih neuspeha. Ponekad jednostavno moramo da nazdravimo sami sebi. A kad je već tome reč…

NAUČITE DA NAZDRAVLJATE
Kada nazdravljaju nekome, Irci često kažu “Bog te voli, momče“. Ova izreka je čudesno dvosmislena. Naravno, Bog vas voli zbog vaših dobrih strana – vaše duhovitosti, dobroćudne prirode, činjenice da ste spremni da častite čoveka pićem čim ga ugledate. Ali Bog vas isto tako voli zato što će vam, uz sve vaše budalaste nazore i mnoge slabosti, milost Božja biti itekako potrebna. Bog te voli, momče, jer si blagosloven i jer si tako tupav.

Kad sledeći put budu tražili od vas da održite zdravicu, da dignete čašu u čast mladalačke ljubavi, novog početka ili nekog slavlja, upamtite da treba da pomenete kako naša stremljenja, tako i slabosti. Vaš cilj nije samo – ili čak iznad svega – da veličate mladu i mladoženju, već da nadahnete sve prisutne. Treba da učinite da se svi prisutni osećaju kao da su deo nečeg većeg, nečeg ogromnog i lepog, nečega krilatog. Savet za zdravicu: pomešajte slikovite, konkretne reči, reči kao što su pas i krofna i testera, sa sentimentalnim, neodređenim i romantičnim, kao što su vera, strast i večna ljubav. Takva dvojnost, spajanje stvari koje nas okružuju sa nedokučivim kojem težimo, suština je hvale i uzvišenosti.

Sačinjeni smo od zemlje i vazduha. Isto važi i za pivo, vino i viski.

POŠTUJTE OSVEĆENO VINO
Nije nimalo slučajno što se alkohol nalazi u samom središtu mnogih verskih rituala. U rimokatoličkom obredu pričešća, vino simbolizuje prelaz iz surovog nasilja u isceljujuću nadu. Naša žudnja za verom zadovoljava istu potrebu kao i fume blan – našu želju za povezivanjem. Reč “religija“ potiče od latinske reči religiare, što znači “vezati ili učvrstiti“. (Da li biste rado vezali dva-tri?) I zato, baš kao što pevamo verske himne u potrazi za zajedništvom, isto tako delimo i piće sa željom da pronađemo način da premostimo međusobne razlike.

Kada bismo imali želju da veličamo piće, opisali bismo ga kao nadu da njegovo tiho brujanje može utišati glas osude u našoj glavi i pomoći nam da otvorimo svoja srca ka ostaloj Božjoj deci. “Ne treba da uskraćuješ sebe“, kaže teolog Martin Buber, otkrivajući nam tajnu ispunjenog života. Mogli biste tu izreku usvojiti kao svoj moto; piće vam može pomoći da živite u skladu s njim.

PRENESITE OVA PRAVILA SVOJOJ DECI
U 1 sat ujutru, 45-godišnjeg oca bude tinejdžeri koji se vraćaju kući praveći veću buku nego što to čine trezni ljudi. Tri dečaka. Njegov sin i dvojica sinovljevih prijatelja veselo pozdravljaju tog čoveka – nazovimo ga Mirko. To jest, pijano. Najmlađi u ruci drži bocu votke. Ima oko 17 godina, ali deluje kao da mu je 12. Nema pojma da je u opasnosti. Mirko poziva njegove roditelje, i 5 minuta kasnije dečak se tetura ka farovima očevog automobila. Sa praga svoje kuće drugi otac, stojeći na otvorenim vratima, maše – donekle izvinjavajući se, donekle zahvaljujući se, donekle solidarišući se, donekle upomoć. Ni jedan ni drugi čovek ne progovaraju nijednu reč. Nema potrebe. Obojica znaju da se u tome svemu krije nekakva odgovornost u vaspitavanju i da se oni, bar dosad, nisu u tome dobro pokazali.

Neki se možda plaše kompleksnosti pića. Ne i mi. Oštrica brijača je naš domaći teren. Sve važne muške osobine zahtevaju balansiranje između previše i premalo. Žudnja je blagoslov, osim kad je bezobzirna; ambicija je pokretač, osim kad je bezočna. Imati kilogram ponosa znači imati kičmu, ali imati tonu, znači živeti u tamnici. Odnos prema alkoholu je isto tako uzan i strm put. Ako se njime vešto uspinjemo, može nas dovesti do neslućenih visina spokoja. Ali ako smo nepažljivi, mogli bismo završiti u ponoru.

Svaki vinar trudi se da u svom vinu postigne savršenu ravnotežu slatkoće i trpkosti. A pravi muškarac, po našim merilima, traga za ravnotežom u svim oblastima svog života. U ishrani, uravnoteženost znači dugovečnost. U finansijama, uravnoteženost donosi sigurnost i imetak. Kod skoka u košarci, donosi pogodak. Ravnoteža muškarcu daje moć. Odmerenost je nekako kul.

Vinston Čerčil, ljubitelj pića i neverovatan čovek, jednom je izjavio da je više dobio od alkohola nego što je alkohol dobio od njega. Morali biste da mislite njegovom glavom da biste otkrili istinu. Ali u svakom slučaju, hvalisanje “Velikog Lava“ nije ni izdaleka dovoljno dobro za vas. Vaš zadatak je da stignete do finiša meča i da postignete poen, da uživate u svim zadovoljstvima pića, ne izlažući se nijednoj od loših strana alkohola.

Poštujte svoje neurone. Pijte pametno. Pijte sa sa spokojem, radošću, disciplinom i uzdržanošću i vladajte sobom.

Naravno, i uživajte. Ali obećajte da ćete se čuvati.

Bog te voli, momče.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *