Zeleni čaj - Men`s Health

Zeleni čaj

Zeleni čaj predstavlja čaj koji se pravi samo od listova posebne biljke čija je postojbina u Aziji – Camellie sinesis. Crni čaj se pravi od iste biljke, ali se razlikuju u procesu proizvodnje. Zeleni čaj je najmanje tretiran i tako zadržava više hranljivih materija u odnosu na ostale čajeve.

Zeleni čaj koristi se već hiljadama godina. Najpre je postao popularan u Kini i drugim azijskim zemljama, da bi se zatim raširio na zapad pre svega zbog lekovitog dejstva.

Zeleni čaj smatra se antioksidantom i igra bitnu ulogu uborbi sa kardiovaskularnim bolestima, rakom i ostalim oboljenjima. Međutim, ovo su dve glavne dobrobiti koje nam pruža:

SAGOREVANJE MASTI I GUBITAK KILOGRAMA
Neke studije došle su do otkrića da je ekstrakt zelenog čaja, koji je bogat polifenolom i katehinom, koristan u redukovanju kilaže s obzirom da podstiče termogenezu i podstiče oksidaciju masti.

Holandski naučnici pomgli su 76 ljudi da se oslobode viška kilograma, i tokom naredna tri meseca davali su određenoj grupi 270 miligrama kapsula zelenog čaja, dok je druga uzimala placebo.

Grupa koja je nastavila da uzima zeleni čaj izgubila je još kilograma, dok je placebo grupa povratila izgubljeno.

Takođe morate da zapamtite, ako obično pijete kafu sa mnogo šećera i šlaga ili ako jedete previše nezdrave hrane, svakako da zeleni čaj neće moći mnogo da pomogne.

BORBA PROTIV GRIPA
Istraživanje iz 2007. pokazalo je da zeleni čaj pojačava imuni sistem pojedinaca koji je pod stresom. Autori studije stavili su 40 osoba u izrazito stresne situacije tokom pet nedelja.

Svakog dana nekima od njih dato je oko 1000 miligrama kvercetina, koji se nalazi u zelenom čaju, dok je drugima placebo. Samo je 5 posto osoba prve grupe i dalje bilo bolesno, dok je oko 45 procenata druge imalo ove simptome.

Pročitajte i  Kako da izaberete pravu lubenicu?

S obzirom da se radi o biljnom proizvodi, ne postoji određena doza unosa. Jedino što lekari daju prednost samom čaju pre nego kapsulama zelenog čaja.

Kada je reč o merama opreza vodite računa jedino zbog činjenice da je zeleni kao i svaki drugi čaj pun kofeina, koji može da utiče na poremećaj sna, podizanje krvnog pritiska i anksioznosti kod nekih ljudi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *