5 načina da uvedete kelj u ishranu - Men`s Health

5 načina da uvedete kelj u ishranu

U sam vrh među njima spada kelj. Kelj je bogat kalcijumom i omega 3 masnim kiselinama, ujedno je i odličan antioksidant. Pročitajte na koji način da uvedete u ishranu ovaj izvor zdravlja.

NAPRAVITE ŠEJK SA KELJOM
Ovakav obrok je najpogodniji za one koji ne vole da jedu zeleno lisnato povrće. Kada pomešate kelj sa drugim sastojcima i ispasirate, pre svega neće biti toliko naglašen ukus, a i vizuelno će vam biti primamljivije.

Ubacite u blender dve banane, punu šaku listova kelja, pola šolje vode i dve kocke leda i ispasirajte. Kada probate prvi put možete da procentie da li vam nedostaje nešto ili ima viška, pa prema ličnom nahođenju da dodate ili oduzmete određene sastojke.

NAPRAVITE SALATU OD KELJA
Ovde možete da napravite mešavinu po izboru samo umesto zelene salate ubacite listove kelja. Predlažemo vam jedan recept: iskidajte listove kelja na sitnije delove i ubacite u činiju, zatim dodajte limunov sok, malo maslinovog ulja i prstohvat soli. Promešajte rukama sve dok kelj ne omekša. U osnovnu mešavinu možete da dodate šta god želite, parmezan, semenke bundeve, orahe, mandarinu… Dresing takođe možete da dodate po ukusu.

NAPRAVITE OBARENI OBROK
Obareni kelj odličan je u borbi protiv holesterola. Iskidajte listove pa ih stavite u posudu za pripremu na pari. Dodajte seckani beli luk po ukusu, onda sačekajte da voda provri. Prekrijte posudu i ostavite da se bari na smanjenoj temperaturi oko 10 minuta. U obareni kelj dodajte so, biber, malo maslinovog ulja i ako želite još neko povrće po ukusu.

NAPRAVITE ZDRAV ČIPS OD KELJA
Zagrejte rernu na 350 stepeni. Na pleh postavite papir za pečenje. Operite listove kelja pa ih isecite na sitne delove veličine zalogaja. Prelijte ih maslinovim uljem i dodajte malo soli. Poređajte parčiće na pleh pa pecite oko 10 do 15 minuta, sve dok ivice ne postanu braon, ali nikako zagorele.

Pročitajte i  Recept dana: Čarobni napitak za dug i zdrav život

NAPRAVITE SUPU SA KELJOM
Kelj se dobro uklapa sa pasuljem, supom od sočiva ili krompir čorbom. Iseckajte ga na sitne deliće i dodajte u čorbu pred kraj kuvanja. Tako sjedinjeno držite na vatri oko 10 minuta, dok kelj ne omekša.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *