Za i protiv kafe - Men`s Health

Za i protiv kafe

Pokušajmo da nabrojimo dobre i loše efekte konzumiranja ovog napitka.

Pozitivni efekti:
1.    Kafa je prepuna moćnih antioksidanasa. Ovi antioksidansi smanjuju šanse za oboljevanje od nekih vrsta kancera i umanjuju oštećivanje ćelija, a samim time usporavaju starenje.
2.    Kafa smanjuje šanse za oboljevanje od Parkinsonove bolestii. Ovo su potvrdile i mnoge studije koje su otkrile da ljudi koji redovno piju kafu ređe oboljevaju od ove bolesti.
3.    Konzumiranje kafe smanjuje šanse za oboljevanje od dijabetesa tipa 2. Jedno istraživanje sprovedeno u americi je pokazalo da ovakav uticaj ima ispijanje i kafe koja sadrži kofein, kao i one bez kofeina.
4.    Kafa smanjuje šanse za nastanak ciroze jetre, naročito one koja nastaje kao posledica alkoholizma.
5.    Kafa smanjuje rizik od nastanka kamenja u bubrezima. Ispijanje ovog napitka povećava količinu urina čime vrši prevenciju za nastanak kalcijum oksalata, koji je najčešći sastojak ovog kamenja.
6.    Kofein koji se nalazi u kafi povećava moždane funkcije, kao što su pažnja i koncentracija.
7.    Redovna upotreba kafe smanjuje i šanse za nastanak Alchajmerove bolesti. Pretpostavlja se da kafa otežava nastanak destruktivnih naslaga na mozgu koje utiču na javljanje ove bolesti.
8.    Kafa može da pomogne i kod astme, jer utiče na opuštanje disajnih puteva. Ona sadrži teofilin, supstancu koja se nalazi i u lekovima za respiratorne bolesti.

Negativni efekti
1.    Konzumiranje kafe je povezano sa nastankom mnogih srčanih bolesti. Kafa, naročito nefiltrirana, utiče na porast holesterola i homocisteina koji povećavaju rizik od srčanih problema.
2.    Kafa loše utiče na krvne sudove, jer povećava njihovu krutost koja može voditi mnogim bolestima.
3.    Ispijanje ovog napitka može dovesti do srčanih aritmija. Naime kafa utiče na nagla ubrzanja rada srca, što u dužem periodu može dovesti do neregularnosti u radu ovog mišića.
4.    Iako kafa nije najznačajniji faktor za nastanak povišenog krvnog pritisaka, ona stvara uslove koji mogu dovesti do ovih problema. Kafa naročito utiče na visok pritisak kod osoba koje su mu i inače sklone.

Pročitajte i  Minerali koji život znače: Bez njih ne možete da funkcionišete

5.    Velika potrošnja kafe može da dovede do osteoporoze. Ovo se naročito odnosi na žene koje ne unose dovoljno kalcijuma, ali se može javiti i kod muškaraca.
6.    Unošenje velike količine kafe može dovesti do nemogućnosti da se zaspi. Ipak, kafa ne utiče na loš san kod svih ljudi.
7.    Upotreba kafe može dovesti do dehidratacije. Ovaj napitak utiče na stvaranje veće količine urina, te se može desiti da čovek dehidrira, ukoliko pije samo kafu.
8.    Kofein stvara zavisnost kod čoveka. Oni koji pokušavaju da prestanu sa unošenjem kafe mogu da dožive sindrome poput nervoze i slabe koncentracije.

Piti ili ne?
Kao što se može videti, konzumiranje kafe ima i prednosti i mana, pa bi svako za sebe trebalo da proceni da li uzimanjem kafe više dobija ili gubi. Ipak, opšti savet je sličan kao i za sve ostalo. Ključna je umerenost! Ukoliko se kafa pije u manjim količinama, ona najverovatnije neće uticati negativno na zdravlje, a može ispoljiti neka od svojih pozitivnih dejstava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *