Kompas za marinade - Men`s Health

Kompas za marinade

Takođe, njihovo dejstvo je takvo da razlažu mišićna vlakna i čuvaju sočnost svakog zalogaja.

VINSKI ZAVODNIK
2 šolje crvenog vina (Cabernet ili Merlot)
3 čena belog luka, iseckanog
2 kašike majčine dušice ili ruzmarina
1 kašičica crnog bibera
Ide uz: Velike jagnjeće ili goveđe odreske

KAMELEON
1/2 šolje sirćeta
2 kašike senfa
2 čena belog luka, iseckanog
2 kašike iseckanog svežeg ruzmarina
Ide uz: Svinjetinu, piletinu, govedinu

JUŽNJAČKA UTEHA
Sok od 2 limuna
2 čena belog luka, iseckanog
2 kašike aleve paprike
1/2 šolje iseckanog korijandera
Ide uz: Odrezak od slabine

KLUPSKI MED
1 šolja maslinovog ulja
Sok od 1 limuna
1 kašika iseckane sveže majčine dušice
2 čena belog luka, iseckanog
Ide uz: Ribu

ODISEJ
2 šolje običnog jogurta
1/2 šolje sveže nane
1 kašičica kumina
4 čena belog luka, iseckanog
Ide uz: Jagnjetinu

ISTOČNJAČKI EKSPRES
1/2 šolje vinskog sirćeta
1 šolja soja sosa
2 kašike svežeg rendanog đumbira
2 kašike braon šećera
Ide uz: Losos, tuna, svinjetina

SRCE TAME
po 1 kašičica kumina, paprike, origana, crnog bibera i soli (Ovo nije marinada, s obzirom na to da u svom sastavu nema kiseline, ali uz zatamnjujuću začinsku smesu na zdrav način možete da oživite ukuse ribe i piletine.)

MALI SAVETI
Delikatesnim ribama kao što su halibut ili list potrebno je manje od 30 minuta, dok je za velike odreske govedine ili jagnjetine potrebno mariniranje preko cele noći.

SPASIOCI UKUSA
Najbolje marinade imaju tri sastojka:

Kiseline
Razlažu mišićna vlakna i stvaraju mekane, sočne komade mesa. Ukuse možete proširiti upotrebom različitih vrsta sirćeta: vinskog, jabukovog, soka od limuna, vina, a može poslužiti čak i jogurt.

Ključni igrači
Graditelji i nosioci ukusa daju dubinu i pravi karakter svakoj marinadi. Najpoznatiji su maslinovo ulje, senf, med, svež đumbir, soja sos.

Pročitajte i  Mršavite uz večeru: 8 fantastičnih predloga

Akcenat
Sveže ili sušene začinske biljke daju suptilne note, dok pouzdani začini, kao što su korijander i kari, mogu da uobliče kompletan profil ukusa. Prerano soljenje izaziva osmozu, kojom marinirana namirnica gubi sočnost.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *