Mambo Italiano - Men`s Health

Mambo Italiano

Da se ne biste pokazali kao totalna neznalica i to u najnezgodnijem mogućem trenutku, proverili smo stvar kod temperamentnih Italijana, koji su u tome pravi umetnici. Čitajte i učite…

ŠPAGETI – PASTA ASCIUTTA
Ili pašta šuta, kako bi rekli Dalmatinci. Ovaj izraz označava sva ona važna jela od testa koja su gotovo svakodnevno na jelovniku Italijana, a služe se sa raznoraznim sosovima ili sa pireom od povrća. Na jugu Italije zovu ih “vermicelli”. Reč špageti znači kanapčići. Špageti se prave od više vrsta brašna i najcenjenija su vrsta testenina i u Italiji, a i šire. Mogu se kupiti sveži ili sušeni, mogu biti tanji ili deblji, duži ili kraći, a u novije vreme i raznih boja. Uz njih odlično idu razne vrste mesnih sosova i sosova od povrća, a najpoznatije su kombinacije sa bolonjskim i milanskim sosom kao i špageti karbonara sa sosom od pavlake. Činjenica je da u izboru sosa za špagete skoro da ne možete da pogrešite.

PUŽIĆI – PIPE RIGATE
U bukvalnom prevodu to znači izbrazdane lule. Poput špageta, i ova vrsta testenine je omiljena dnevna hrana u Italiji. Pužići se obično prave od brašna i vode pa se onda suše. Bez obzira na to da li su manji ili veći, pužići odlično idu uz mesni ragu. Manji su dobra podloga za pripremu raznih salata od mesa i povrća.

ŠIROKI REZANCI– TAGLIATELLE ALA FETTUCINE
Ova vrsta testenine je bolonjski specijalitet. Pljosnati, šest milimetara široki rezanci, posvuda su veoma omiljeni. Čuvena je i zelena varijanta ovog testa, pasta verde, sa dodatkom pirea od spanaća, kao i rezanci od integralnog brašna. Kao i uz špagete, i uz široke rezance idu razne vrste sosova, počev od jednostavne smeše mleka i maslaca i sosa od pečuraka pa sve do bogatih sosova od mesa, ribe i živinskog mesa. Uže varijante širokih rezanaca Italijani nazivaju tagliarini i najradije ih kombinuju sa sosom pesto, koji se pravi od bosiljka, maslinovog ulja i pinjola.

Pročitajte i  Dvejn Džonson: Ishrana za moćno telo!

FUSILLI – ARCHIMEDE
To su manje ili veće testenine u obliku spirale. Italijani ih često pripremaju sa jednom vrstom školjki koje se zovu vongole, koje se pomešaju sa gustim sosom ili sosom od pavlake. Fusilli se mogu kombinovati i sa mesnim sosovima i prelivima od povrća. Ima više vrsta fusilla od kojih je najpoznatija fusilli bocati – male testenine u obliku federčića koje se dodaju u tzv. lonce – jela koja se pripremaju tako što se svi sastojci ubace u jednu posudu i kuvaju zajedno.

LEPTIRIĆI – FARFALLE
I oni mogu biti veći ili manji. Manji se koriste za zakuvavanje supe i raznih lonaca i zovu se farfallini. Veći se mogu koristiti na isti način kao i pužići ili špageti. Pustite mašti na volju i uživajte u bogatoj paleti ukusa.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *