Koren za čvrste momke - Men`s Health

Koren za čvrste momke

SUPERSNAGA
Efikasan je kao sredstvo protiv mučnine i morske bolesti, ublažava migrenozne napade, dezinfikuje digestivni trakt, otklanja suvišne masnoće, deluje protivupalno i jača sluzokožu.

TAJNO ORUŽJE
Zingeron (glavni sastojak eteričnog ulja), enzim zingibain, magnezijum, gvožđe.

ŠTITI OD
Raka, nervnih bolesti, reumatizma, bolova u želucu, dijareje, prehlade.

ZAMENA
Beli luk, kurkuma.

UPOTREBA

SVEŽ ILI U PRAHU?
Prednost, naravno, ima svež koren. Ako se drži u frižideru u poklopljenoj posudi ili zavijen u foliju, sačuvaće svežinu više nedelja. Sitno iseckan ili izrendan, svež đumbir može da se koristi kao začin, kao dodatak sokovima od voća i povrća i za pravljenje čaja. Sa količinama ne treba preterivati pošto ovaj koren ima veoma jak ukus. Ljutinu mu daje aktivna supstanca zingeron, glavni sastojak eteričnog ulja.

PRIRODNI LEK
Deluje kao prirodni antibiotik koji, između ostalog, uništava i salmonelu i stafilokoke. Enzim zingabain ima slično dejstvo kao i papain kojim je bogata papaja i bromelain kojim obiluje ananas: pospešuje razgradnju belančevina i time doprinosi regulisanju metabolizma belančevina i odstranjuje kancerogene materije. Olakšava iskašljavanje i pomaže u izbacivanju čepova guste sluzi kod upale sinusa.

PRELIV ZA PASTE ILI MARINAT
Predstavlja veoma efikasno sredstvo za pokretanje lenjih creva. Marinat se priprema od rendanog đumbira, zdrobljenog čena belog luka, soka od jednog limuna, tri kašike soja sosa i čaše belog ili crvenog vina. Povrće, riba ili meso imaće poseban ukus ako ih pre kuvanja sat vremena držimo u ovom marinatu. Ako marinatu dodamo nekoliko kašika maslinovog ulja, možemo da ga koristimo kao preliv za salatu.

VOĆNI KREM SA ĐUMBIROM
POTREBNI SASTOJCI
2 srednje velike banane
sok od jednog limuna
100 g jagodičastog voća
1 čajna kašičica rendanog svežeg đumbira

PRIPREMA
Izaberite sasvim zrele banane. Najbolje su one sa crnim tačkicama. Oljuštite banane, iseckajte ih i ubacite u odgovarajuću posudu pa dodajte sok od jednog limuna i jagodičasto voće po izboru. To mogu biti jagode, borovnice, maline ili kupine, zavisno od sezone i zaliha kojima raspolažete. Pospite voće sitno izrendanim đumbirom i dobro izmešajte mikserom sa jednom žicom. Servirajte ohlađen krem.

Pročitajte i  Ručak za 10 minuta: Pirinač s povrćem

PO PORCIJI: 294 kcal, 4 g belančevina, 65 g ugljenih hidrata, 1 g masnoća, 6 g vlakana.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *