Broj 1 laž o ishrani - Men`s Health

Broj 1 laž o ishrani

Najveća zabluda o ishrani je ideja da pet, šest manjih obroka na dan ubrzava rad metabolizma.To možda i jeste istina, ali ovaj način ishrane definitivno ne utiče na topljenje masnih naslaga. Studija objavljena u „Britanskom dnevniku ishrane“ kaže da nema nikakve razlike između onih koji jedu češće i manje i onih koji imaju obilna tri obroka na dan.

ZAŠTO?
Razlog tome je što su metabolički procesi i pored toga što se ubrzavaju srazmerni unosu kalorija, a na to nikakav uticaj nema koliko često jedete na dan.

Druga studija je čak pokazala da što češće unosite manje obroke to pre izaziva osećaj gladi. Uzrok tome je grelin, hormon koji izaziva glad. Što češće zvaćete nešto, toliko više povećavate nivo hormona i dovodite telo do povećanog broja kilograma. Paradoksalno, ali istinito, što ređe jedemo ređe smo i gladni.

Čak iako ne želite da smanjite unos hrane, postoje još neke prednosti kontrole apetita. Povećanje vremena između dva obroka ima i hormonske prednosti koje dovode do poboljšanja fizičkog izgleda. Pauza između obroka u određenom intervalu, podiže nivo insulina i hormona za rast, koji podstiču transformaciju masti u mišićnu masu.
Zapamtite, nema nikakve koristi od šest obroka toko jednog dana, kao što nema nikakvih negativnih posledica od tri obilna ručka. U ovom slučaju manje znači više.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *