Preskakanjem doručka do mršavljenja? - Men`s Health

Preskakanjem doručka do mršavljenja?

Da li se odgovor na gubljenje kilograma krije negde između ove dve rečenice, od kojih nijedna još uvek nije dobila potvrdu naučnika da je ispravna? Štaviše, stručnjaci još imaju potpuna suptona mišljenja o važnosti doručka i njegovom uticaju na telesnu težinu.

Ustaljeno je verovanje da  zdrav doručak predstavlja odličan način da počnemo svoj dan i može biti važan u održavanju težine i očuvanju zdravlja. Međutim, postoje prednosti i redovnog konzumiranja, ali i preskakanja doručka!

ISTRAŽIVANJE
Nutricionisti sa Univerziteta Kornel istraživali su uticaj doručka, uz pomoć 24 učesnika, od kojih je polovina redovno  doručkovala, a druga polovina nije jela izjutra. Učesnici su konzumirali ili preskakali 624 kalorije, a naučnici su, potom, posmatrali koliko hrane njihovi volonteri unesu u toku dana.

Rezultati su pokazali da, iako su oni koji su preskakali doručak počinjali svoj dan gladniji, izostanak doručka ne znači nužno unošenje većih količina hrane u kasnijem toku dana. Štaviše, ukupan skor je pokazao da su oni uneli 408 kalorija manje od grupe koja je doručkovala.

Veliki broj istraživanja bavio se ovom temom, ali vredi pomenuti  studiju objavljenu u „Američkom žurnalu kliničke ishrane“, koja je uporedila rezultate drugih istraživanja čija je tema uticaj doručka na mršavljenje.

ZAKLJUČAK
Naučnici koji su objedinili sve ove nalaze otkrili da je, zapravo, tek nekolicina ovih eksperimenata bila „naučno rigorozna“ i da su ta istraživanja utvrdila da doručak, ustvari, ima mali ili nikakav efekat na mšavljenje.

Inače, trenutno se sprovodi ispitivanje veze između doručka i mršavljenja na uzorku od tri stotine ljudi, na šest različitih lokacija u Americi. Oni će rezultate do kojih su došli objaviti naredne godine.

Pročitajte i  6 namirnica koje popravljaju raspoloženje
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *