Obrok po meri šampiona - Men`s Health

Obrok po meri šampiona

Jaja imaju veliku hranljivu i biološku vrednost zbog velikog sadržaja punovrednih proteina, masti, vitamina i mineralnih materija. Masti koje se nalaze u njima se lako vare i predstavljaju važan izvor energije za organizam, zbog sadržaja fosfolipida i holesterola koji su biološki značajni za organizam.

U ovoj namirnici zastupljene su skoro sve mineralne materije: kalijum, natrijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe, cink, selen, sumpor, fosfor… Sadrži i vitamine B grupe. U dijetalnoj ishrani jaje treba da zameni meso. Poznato je da tri jajeta podmiruju dnevne potrebe organizma za esencijalnim aminokiselinama. Sadrže lecitin i holin koji sprečavaju taloženje masti u jetri. Ipak, sa konzumiranjem jaja ne treba preterivati. Prženjem jajeta dolazi do razgradnje nekih sastojaka, zbog visoke temperature prilikom obrade, pa se ono teže vari od kuvanog ili poširanog. Jaje koje kuvate 3 minuta će se brže svariti od onog koje barite 8 minuta, ali tvrdo kuvano jaje će se bolje variti ako ga dobro sažvaćemo.
Da biste na najbolji način iskoristili hranljivu vrednost ove namirnice, vodite računa sa kojim drugim namirnicama ih kombinujete. Dobro idu sa povrćem, ali kombinovanje sa mesom i ribom znači povećanje sadržaja masti i holesterola.

KAKO IH JESTI?

Ovi moćni izvori proteina mogu se spremiti na hiljadu načina. Predlažemo vam samo neke od njih:

1. Napravite ukusan i nesvakidašnji doručak od parčeta tosta na koji ćete staviti jedno prženo jaje na oko, uz malo pikantne meksičke salse.

2. Tvrdo kuvano jaje je užina koja će vas ispuniti energijom. Ako ne možete sebe da naterate da ga pojedete bez ičega, dodajte malo začinskog bilja.

3. Iseckajte tvrdo kuvano jaje na komadiće i dodajte ga u salatu. Ili ga pomešajte sa malo senfa i nemasnim jogurtom – i dobićete salatu od jaja sa malo kalorija, koju možete da pojedete uz tost ili lepinju.

Pročitajte i  8 užina koje će vam pomoći da smršate kao od šale

4. Jaja su odlična i za zgušnjavanje nekih jela. Dodajte jedno jaje u supu i biće gušća, ili u testeninu ili pirinač, kako bi postali kremastiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *