Vitaminska šargarepa - Men`s Health

Vitaminska šargarepa

Koji je metod spremanja šargarepe je najzdraviji?
Uzorke smo poslali u laboratoriju na analizu sadržaja betakarotena, provitamina A. Telu nije potreban samo za očuvanje zdrave kože, kose i očiju već i za uništavanje slobodnih radikala i za zaštitu od raka. Važno je i ovo: vitamin će se lakše resorbovati u vašem organizmu ako povrće prethodno malo izdinstate (samo nakratko, na srednjoj temperaturi). Možete da ga ubacite i u vrelu vodu, pokrijete i posle nekoliko minuta (plodovi moraju da ostanu čvrsti) izvadite i odmah pojedete. Što ga duže kuvate ili obarenog držite na tanjiru, vitamini će više nestajati.

SADRŽAJ BETAKAROTENA U:

LIMENCI
5,6 mg/100 g
Najmanju količinu sadrži konzervisana šargarepa. Svakog meseca gubi se 0,6 odsto betakarotena, izveštava profesor Bognar s Instituta za ishranu u Karlsrueu.

TEGLI
6,0 mg/100 g
Na svetlosti se vitamini mnogo brže razgra∂uju. Uprkos tome šargarepa u tegli sadrži nešto više betakarotena od one u limenci.

PLASTICI
8,0 mg/100 g
To je najjeftinija šargarepa i ističe se drugim najvećim sadržajem betakarotena. Ne treba zaboraviti da se biohemijski procesi nastavljaju i za vreme skladištenja.

DUBOKO SMRZNUTOJ HRANI
7,2 mg/100 g
U zamrznutom stanju sačuvano je više vitamina nego u konzervisanom mada njihova količina opada svakog meseca za približno 2 odsto.

ŠARGAREPA S LIŠĆEM
7,9 mg/100 g
Sveža šargarepa s lišćem sadrži manje betakarotina od one bez lišća. Ono, naime, crpi hranu iz korena i zato ga treba otkloniti odmah posle kupovine.

ŠARGAREPA BEZ LIŠĆA
8,2 mg/100 g
Pobednik s pijace koji se prodaje bez zelene perjanice. Na temperaturi od 16 °C dnevno se razgradi 2 odsto ( na 0 stepeni samo 0,1 odsto).

Pročitajte i  Kako ugljeni hidrati utiču na vaš mozak?
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *