Vitaminima protiv depresije - Men`s Health

Vitaminima protiv depresije

Naime, nedavno istraživanje finskih naučnika pokazalo je da konzumiranje hrane koja je bogata folnom kiselinom može smanjiti rizik od depresije.

Folna kiselina ili vitamin B9 (jedan od vitamina B kompleksa) pomaže stvaranje hormona, kao što su norepinefrin, dopamin i serotonin, koji utiču na raspoloženje i povećavaju osećaj sreće. Uz to, folna kiselina vas neće samo oraspoložiti – ona smanjuje rizik za nastanak Alchajmerove bolesti, demencije, srčanih oboljenja i šloga, kako ističe američki Nacionalni zdravstveni institut.

NAMIRNICE
Folna kiselina može se pronaći u listovima zelenog povrća, tj. spanaća i blitve, a uz to se nalazi i u orasima, kvascu, kao i u svinjskoj, goveđoj, jagnjećoj i pilećoj jetri.

Što se tiče voća, avokado, jagode, višnje, pomorandže, orasi, lešnici  i banane su veoma bogate vitaminom B9. Uz to, on se može pronaći i u žumancima, semenkama suncokreta, pasulju i boraniji.

Dakle, mogućnosti izbora hrane koja sadrži folnu kiselinu su ogromne i može se naći ponešto za svaki ukus.

U mnogim zapadnim zemljama, folna kiselina dodaje se proizvodima od žitarica, zbog čega čitave populacije dobijaju značajne koliličine ovog vitamina.

DOZE
Odraslima se preporučuje dnevni unos u iznosu od oko 400 mikrograma, a veće količine mogu prikriti avitaminozu vitamina B12.

Naravno, povećan unos odnosi se na slučajeve korišćenja sintetičke folne kiseline, dok ona koji čini sastav hrane nema negativan efekat na organizam.

Pročitajte i  Ove namirnice su prave šećerne bombe
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *