Šta da jedete pre treninga? - Men`s Health

Šta da jedete pre treninga?

Hrana koja se unosi pre treninga može da poveća vaše napore i, samim tim, krajnji rezultat.

Portparol Američke dijetetske asocijacije i osnivač programa za mršavljenje „Jesti slobodno“ Manuel Viljakorta kaže da vežbanje ne može biti isto bez obroka pred trening kao sa njim.
„Ako se napunite odgovarajućim ’gorivom’, vežbaćete upornije“, smatra Viljakorta.
„Obrok neposredno pre vežbe deluje preventivno i na povećanje nivoa šećera u krvi i na umor. Naravno, nije reč o bilo kojoj vrsti namirnica, već o određenoj hrani.

BANANE
„One su prirodna energetska čokoladica“, veruje dr Luis Burk, koji je na čelu sektora za sportsku ishranu na Australijskom Institutu sporta.
Banane su pune lako svarljivih ugljenih hidrata i kalijuma, što znači da pomažu održavanje nervnih i mišićnih funkcija. Kako telo je zadržava kalijum predugo, preporučuje se jedna banana srednje veličine pre treninga, radi održanja visokog nivoa hranljivih materija.
Viljakorta naročito savetuje da se bananakonzumira pre jutarnjih vežbi, oko pola sata pre treninga.

OVAS
Ova žitarica je prepuna biljnih i dijetetskih vlakana, što znači da njihova konzumacija potpomaže oslobađanje ugljenih hidrata u krvotok. To dovodi do održavanja visokog nivoa energije za vreme vežbanja.
Uz to, ovas je bogat i vitaminom B, što pomaže pretvaranje ugljenih hidrata u energiju.
Preporučuje se jedna šolja oko 30 minuta pre vežbanja.

HLEB OD CELOG ZRNA
Samo jedna kriška ovog hleba je odličan izvor ugljenih hidrata.Dr Burk savetuje da je namažete džemom ili medom ili je pojedete s tvrdo kuvanim jajima, zbog kombinovanja s proteinima.
Ukoliko, na primer, trenirate popodne, možete konzumirati hleb od celog zrna oko 45 minuta pre vežbanja. U to doba dana, naime, trebalo bi uneti 30 grama ugljenih hidrata i 15-20 grama proteina.

Pročitajte i  Slatka stevija

FRAPE
Voćni frape sadrži dosta ugljenih hidrata i proteina visokog kvaliteta.
„Takođe, lako se piju i brzo vare“, kaže dr Burk.
Stavite u blender oko 120 mililitara jogurt s niskim procentom masti, isto toliko voća i oko 250 mililitara voćnog soka.
„Ljudi često izbegavaju voće i drugu hranu bogatu ugljenim hidratima“, kaže Viljakorta, „ali protein se ne rastvaraju dovoljno brzo da bi bili jedino ’gorivo’ za vežbanje. S druge strane, ugljeni hidrati se prilično brzo rastvaraju i kasnije koriste u prevenciji oštećenja mišića.“

NAPOMENA
Ipak, postoje namirnice kojih se treba kloniti neposredno pred vežbanje.
Obavezno izbegavajte hranu koja sadrži masti, jer ćete se od nje osećati tromo i možete dobiti grčeve.
Iako su ugljeni hidrati veoma poželjni, ne smete ih tražiti u slatkišima. Ovakva hrana se značajno povećati nivo šećera u krvi i zaustaviti vas na pola treninga.
Naravno, ne treba se prejedati pre vežbanja – to može izazvati mučninu, povraćanje, sporo varenje i osećaj lenjosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *