Kulinarske tajne: Kako spremiti savršenu šniclu - Men`s Health

Kulinarske tajne: Kako spremiti savršenu šniclu

Nedavno ispitivanje pokazalo je da snicla i krompir i dalje vladaju svetom kulinarstva kao najčešće naručivano jelo. “Zašto da ne?”, pita nutricionista Karina Noris. “Taj komad mesa pun je proteinima koji grade vaše mišiće, kao i gvožđem i cinkom”. Goveđe šnicle su, takođe, pune vitamina i minerala koji sprečavaju pojavu raka jetre.

Kako spremiti šniclu?

Ako kuvate za dvoje, tražite dva komada od po oko 225g. Ako je komad jarko crven – to znači da je previše žilav. Meso mora da “odstoji” na kostima oko 21 dan, poprimajući tamniju boju.

Izvadite sve ostatke kostiju ili hrskavice na koje naiđete i istanjite ih čekićem radi lakšeg i podjednakog pečenja. Sirovo meso morate da čuvate u frižideru, što dalje od kuvane hrane i ne duže od dva dana, kako se ne bi pokvarila.

Kako je peći?

Pre nego što počnete sa pripremom, utrljajte u šniclu malo maslinovog ulja i pospite je biberom. Pustite je da poprimi sobnu temperaturu. U zavisnosti od toga kako želite vašu šniclu, kao i od toga koliki su parčići – vreme pečenja varira.

Krvava šnicla:
Komad mesa debljine 2 centimetra potrebno je oko minut i po na vrućoj vatri

Srednje pečeno:
Od dva do tri minuta sa obe strane

Dobro pečena:
Pet do šest minuta pečenja sa obe strane

Mali trik kojim lako možete otkriti kakvo je meso kod svakog od ova tri tipa pečenja jeste da spojite palac i kažiprst, pa drugom rukom dodirnite deo dlana kod podnožja palca. To je mekoća krvavog bifteka. Kada spojite vrhove palca i srednjeg prsta na istom mestu, osetićete kako izgleda srednje, a kada spojite vrh domalog prsta i palca, to je dobro pečen biftek. Izrazi koji su i kod nas sve češće prisutni za ova tri tipa jesu rare, medium i well done. Ono u čemu je većina gurmana saglasna jeste da je najbolji srednje pečen biftek, koji zadržava sočnost i pun ukus mesa. U sredini je crvenkast, a u gornjem i donjem delu dobro ispečen. Pečenje bifteka na grilu omogučava mu posebnu mrežastu šaru koja mu daje prepoznatljiv vizuelni identitet.

Pročitajte i  Proteini za sladokusce: Čokoladna torta sa sirom

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *