8 najzdravijih namirnica koje treba da jedete svaki dan - Men`s Health

8 najzdravijih namirnica koje treba da jedete svaki dan

Hrana puna proteina: Gospodari zdrave ishrane

Ovih 8 namirnica treba jesti svaki dan:

1. Spanać

Zelena i lisnata, ova biljka jedna je od nezaobilaznih po svojoj nutricionističkoj vrednosti. Spanać je jedan od najefikasnijih graditelja mišića, bogat omega 3 kiselinama i B vitaminom, koji pomažu da se smanji rizik od srčanog udara i osteosporoze. Kao gratis dodatak – folna kisela ubrzava protok krvi kroz organizam, tako otklanjajući uzroke seksualne disfunkcije izazvane godinama. Neka vam cilj bude jedna šolja svežeg ili pola šolje kuvanog spanaća na dan!

Možete i da ga uklopite u vašu svakodnevnu ishranu: pomešajte spanać sa kajganom, pospite ga po pici ili ga stavite u vaš omiljeni preliv.

2. Jogurt

Premda različite kulture prisvajaju jogurt kao sopstvenu kreaciju, ovoj 2000 godina staroj hrani se ne može osporiti njena velika uloga u očuvanju vašeg zdravlja. Jogurt sadržio stotine miliona probiotskih organizama koji potpomažu bakterijama u vašem organizmu. On pomaže da se održi dobar imuno sistem, i pruža zaštitu od raka. Dovoljna je jedna šolja ove namirnice na dan.

Možet je pomešati sa voćem ili povržem, medom ili drugim slatkim namirnicama i napraviti odličan doručak – ili desert!

3. Paradajz

Postoje dve stvari koje morate da znate o paradajzu: 1. Crveni je najbolji, jer je bogat antioksidantskim likopenom i 2. Prerađeni paradajz je podjednako dobar kao i sveži, jer na taj način telo lakše apsorbuje likopen. Istraživanja pokazuju da dijeta bogata likopenom može da umanju rizik od raka bešike, pluća, jetre, kože i stomaka, kao i smanjenje rizika od začepljenja arterija. Vašem telu je dnevno dovoljno 22 miligrama likopena (što iznosi oko osam paradajza) ili jedna šolja soka od paradajza.

4. Šargarepe

Veliki broj crvenog, žutog ili narandžastog voća i povrća puno je kerotenoida – supstance koje su često u vezi sa lečenjem od velikog broja oboljenja i raka, a nijedno voće ili povrće ih nije toliko bogato koliko šargarepa. Pola šolje dnevno ili jedna šolja soka dovoljna je za vaš organizam.

Pročitajte i  Nar u službi vijagre

5. Borovnica

Sa najvećom količinom antioksidanata od svih svojih srodnika, borovnica igra veliku ulogu u lečenju raka, dijabetesa i borbe sa bolestima pamćenja. Istraživanja su pokazala da borovnica, koja je bogata vlaknima i vitaminima A i C, takođe poboljšava i kardiovaskularni sistem. Konzumirajte jednu šolju svežih, ili pola šolje zamrznutih ili osušenih borovnica dnevno.

6. Crni pasulj

Pasulj je odličan a vaše srce, ali nijedna vrsta ne može toliko pozitivno uticati na vaš mozak koliko crni pasulj. Poput borovnica, zbog velike količine antioksidanata potpomažu radu moždanih ćelija. Pola šolje dnevno pružiće 8 grama proteina i 7,5 grama vlakana, bez kalorila ili štetnih masti.

7. Orah

Bogatiji u omega 3 kiselinama od lososa, sa više polifenola od vina i skoro podjednakom količinom porteina kao i pile, orah je jedna od najhranjivijih namirnica. Oko 28 grama oraha je uvek dovoljna količina, pogotovo kao užina posle napornog posla.

8. Ovsene žitarice

Nekrunisani kralj među hranom – ovas je definitivni pobednik u svojoj hranjivoj vrednosti. Pun vlakana koje smanjuju šansu za srčane bolesti, a uprkos velikoj količini ugljenih hidrata, ovsene žitarice su bogate proteinima i kao takve predstavljaju savršenu hranu za stvaranje mišićne mase.

Foto: Profimedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *