Pet namirnica u borbi protiv raka - Men`s Health

Pet namirnica u borbi protiv raka

ZELENI ČAJ

Kofein i antioksidanti potpomažu izumiranje oštećenih ćelija i time smanjuju rizik da one postanu kancerogene, kaže doktor Čang Jang, onkolog sa Univerziteta Rutdžers.

Savet: Flaširan zeleni čaj može sadržati šećer, dok ga u sveže skuvanom nema (sem ako ga ne dodate). Kupite pakovanje zelenog čaja (makar i kesice) i kuvajte ga sami.

Otkrijte i 4 razloga zašto gljive treba da budu na vašem meniju

PASTRMKA

Omega 3 masne kiseline iz ove hladnovodne ribe mogu sprečiti upalne procese koji dovode do nastanka i širenja raka.

Savet: Filete pastrmke začinjene s malo soli, bibera, ulja i kriškom narandže umotajte u aluminijumsku foliju. Pecite ih u rerni na 2000C 15-20 minuta. Poslužite uz bulgur. Pročitajte dalje!

BULGUR

S većim unosom celih zrna u organizam opada rizik od raka, navodi British Medical Journal. Razlog mogu biti vlakna: bulgur sadrži 50 odsto više vlakana od kinoe.

Savet: Zamenite svoju jutarnju ovsenu kašu bulgurom, ubacite ga u salatu za ručak ili za laganu večeru, pripremite ga kao prilog s mladim crnim i belim lukom i đumbirom, uz pastrmku ili lososa.

Izvor zdravlja: Crveno meso kao sastavni deo izbalansirane ishrane

BELI PASULJ

Prema Američkom institutu za istraži-va-nje kancera, svakih 10 g vlakana (1⁄2 šolje belog pasulja) koje pojedete dnevno, sma–njuje rizik od raka debelog creva za 11% odsto.

Savet: Ova mekana i blaga zrna savršena su za paprikaš ili supu. Ocedite konzervu, isperite pasulj i ubacite ga, kao što biste meso, u svoj omiljeni čili sos.

SEMENKE BUNDEVE

Ne bacajte ih u smeće. Semenke bundeve mnogo su bogatije vitaminom E od ostalih semenki i orašastih plodova, a on ima dokazanu moć u borbi protiv raka prostate.

Savet: Ubacite šaku golice (oljuštene, neslane semenke) u mešavinu orašastog i suvog voća, salatu ili jelo od bulgura. Ili ih ispecite i grickajte kao popodnevnu užinu.

Pročitajte i  Masna hrana opasnija za muškarce

Idealan izvor vitamina B12: Pečena pastrmka s ruzmarinom

P: Da li hrana koja sadrži dosta šećera može da prouzrokuje rak?

O: Ne direktno. Sve ćelije koriste glukozu kao gorivo, ali čak i da smanjite količinu šećera, one mogu da prežive. Ipak, previše šećera može dovesti do dijabetesa ili gojaz-nosti, a to povećava rizik od nastanka raka.

*Najbolje savete o fitnesu, zdravlju, seksu, ishrani, stilu otkrijte na našoj Fejsbuk stranici >>> Men’s Health Srbija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *