Pravda za slaninu - Men`s Health

Pravda za slaninu

Razlika između otrova i leka samo je u količini, govorili su mudri Kinezi pre nekoliko hiljada godina, i od onda se ništa nije promenilo. Osim vitamina C, u tu kategoriju spada apsolutno sva hrana, pa čak i ozloglašena slanina. Ona je tokom proteklih dekada bila optuživana za infarkte, moždane udare, za mlohave stomake i epidemiju telesne lenjosti.

Osuđena, prognana i zaboravljena, ova ukusna namirnica dugo je tavorila na samoj margini gastronomije. Međutim, ljubav čini čuda, a nju su ipak mnogi potajno voleli. To je dovelo do opsežnih i ozbiljnih biohemijskih istraživanja koja su u potpunosti revidirala shvatanja različitih nutritivnih elemenata.

Pogledajte i Zašto su jaja prava super hrana?

Holesterol je, od tihog ubice, postao neophodna materija za zdrav život, masti su dokazale svoja lekovita svojstva i neophodnost za normalan život, a slanina je, osim ovih stvari, u svom arsenalu imala još dosta toga: kalijum za koji svi vežbači znaju da je neophodan mišićima, belančevine, esenciju snage, magnezijum koji je, osim telesnog, zadužen i za zdravlje mozga, gvožđe, a i vitamine A, D, B6 i B12.

Ubitačni tandem koji je decenijama slovio za predvorje smrti, jaja i slanina, nauka je oslobodila svih optužbi i krunisala za kralja svih doručaka. Naravno, pod uslovom da se povede računa o prvoj rečenici ovog teksta. I o tome da slanina nije industrijska već organska.

Ptanje:

1. Štetna za srce?

2. Podiže pritisak i nivo šećera u krvi?

3. Goji?

4. Vodi u prejedanje, zaboravnost i depresiju?

Saznajte i Prehrambene masne osnove!

Odgovor:

1. Sadrži omega 3 masne kiseline koje se smatraju zaštitnikom srca i krvnih sudova.

2. Istraživanja su pokazala da je, zahvaljujući kalijumu i visokom proteinskom sadržaju, kod umerenih svakodnevnih konzumenata spustila i pritisak i nivo šećera u krvi na duže staze.

Pročitajte i  Sve što treba da znate o ljubičastoj dijeti

3. Zasićene masti u slanini neuporedivo brže pružaju osećaj sitosti od bilo kog drugog nutritijenta – istraživanja su pokazala da su konzumenti slanine smanjili unos ugljenih hidrata, što je dovelo do dugoročne redukcije telesne težine.

4. Slanina sadrži kolin, koji smanjuje rizik od gubitka pamćenja, a i prirodni je antidepresiv zbog jedinstvene kombinacije slatkog i slanog ukusa.

Izvor zdravlja: Crveno meso kao sastavni deo izbalansirane ishrane

VANZEMALJSKI OBROK

Postoji mit da je prvi obrok na mesecu bila upravo slanina, koja se inače nalazila među jelima na lunarnom modulu, pa su Nil Armstrong i Baz Oldrin rešili da se počaste nakon uspešno obavljene misije. Posle toga, ova namirnica u svemiru više nije bila retkost, a za astronaute NASA-e posebnu poslasticu predstavlja kanadska slanina.

*Najbolje savete o fitnesu, zdravlju, seksu, ishrani, stilu otkrijte na našoj Fejsbuk stranici >>> Men’s Health Srbija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *