Bez šećera: Ukusni sok od malina - Men`s Health

Bez šećera: Ukusni sok od malina

Malina (Rubus idaeus) je višegodišnja samonikla biljka koja raste na nadmorskoj visini od 400 do 800 m. Ima zeljasto stablo, bele cvetove sa dugačkim drškama i crvene plodove ugodnog mirisa i ukusa. Za pripremu leka beru se plodovi i listovi maline, a u kulinarstvu je moguće napraviti sok, sirup, džem, tortu ili neku drugu poslasticu.

U grčkoj mitologiji piše da je malina spasla život bogu Zevsu jer ga je majka sakrila iza grma ove biljke kako ga otac ne bi ubio. Rimljani su prvi gajili malinu u Evropi, a u srednjem veku su mogli ga je priušte samo bogati ljudi. U Severnoj Americi, Indijanci su je gajili mnogo pre dolaska Evropljana.

Malina je zastupljena u Evropi, Aziji, Africi, Severnoj i Južnoj Americi, a Rusija je zemlja koja je najviše proizvodi. U Srbiji je prvo korišćena kao baštenska biljka, a od 1920. godine počinje robna proizvodnja.

Stari klasik na novi način: Limunada s roštilja

RECEPT

Sok od malina se može pripremiti na više načina, a recept koji ćete ovde naći je jedan od najzdravijih jer se ne dodaje šećer. Veoma brzo i jednostavno se sprema, a pritom ćete isprljati mali broj posuda.

SASTOJCI

  • 3 kg malina
  • 3 limuna
  • 1 ,5 – 2 l vode

PRIPREMA

Potrudite se da pronađete što zrelije maline koje ćete dobro oprati i ukloniti zelene ili trule delove. Stavite ih u dublju posudu za kuvanje i izgnječite da puste sok. Limonove dobro operite, nemojte ih ljuštiti, već ih iseckajte na kolutove i dodajte u posudu sa malinama. Mešavinu prelijte vodom i ostavite je na tihoj vatri dok ne provri.

Otkrijte i 3 letnja napitka koja ća vas odmah rashladiti

Kada provri, potrebno je da se sok ohladi da biste mogli da ga procedite kroz cediljku i gazu. Proceđen sok sipajte u čiste flaše i hermetički zatvorite. Flaše stavite u veću i dublju posudu za kuvanje u koju ćete sipati vode do vrha flaša. Sačekajte da voda provri i ostavite još desetak minuta da se kuva. Flaše izvadite iz posude, obrišite ih i sačekajte da se sok ohladi. Čuvajte ih u zamrzivaču.

Pročitajte i  Evo šta smete da jedete tokom dana odmora

Napomena: U sok možete dodati med, smeđi šećer ili neki drugi zaslađivač. Za osvežavajući ukus stavite nekoliko kockica leda.

Izvor: sokovi i sirupi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *