Sve što treba da znate o kebabu - Men`s Health

Sve što treba da znate o kebabu

SLONOVA NOGA U SOBI

„Često se vaš noćni izlazak završi tako što jedete sumnjivo meso i mekano povrće, koje u nedostatku ukusa začinite različitim sosevima,“ kaže Ed Brunet iz otmenog Soho mestašca Le Bab. Umesto toga, posegnite za tim da somun napunite kvalitetnim i zdravim sastojcima.

A Jagnjetina

Organska jagnjetina čuvana na otvorenom, nasuprot sumnjivim odrescima sa uobičajenog mesta za poneti, sadrži 50 odsto više omega 3, što pomaže u proizvodnji hormona za san melatonina, navedeno je u Američkom časopisu kliničke nutricije. Nema potrebe da brojite ovce.

B Piletina

Ovaj nemasni izvor proteina distribuira i količine niacina. Kritičan za zdravlje jetre, ovaj vitamin je koristan kada ostavljate pab, ali ne i piće. Pripremanjem sa piskavicom dobijate dodatno gvožđe, što pomaže telu da pretvori proteine u mišićnu masu.

C Lignja

Iz friteze na roštilj: spremanje lignje na ražnjiće znači da ima otprilike pola kalorija u odnosu na prstenove u prezlama, sa većom proporcijom proteina – 70 posto, da budemo precizniji. Takođe, pun je hranljivog sastojka, borca protiv raka prostate, selena. Impresivan dobitak.

D Panir

Indijski sir je pun udružene linolenske kiseline, koja dokazano smanjuje telesnu mast, posebno oko abdomena, tvrdnje su Internacionalnog društva sportske nutricije. Ako žarko žudite za izvorom proteina bez mesa, držite se ovoga.

SVE NA ROŠTILJU

Kada hranu izložite jednom dobrom roštiljanju, znajte da tokom takve pripreme nestaje višak masti iz namirnica. Plus, ako koristite najbolji ćumur, dobićete šmek, bez posezanja za majonezom sa belim lukom u flaši industrijske veličine. Brunet savetuje izbegavanje standardnih briketa iz supermarketa: „Najčešće su tamo izlomljeni delići ostavljeni nakon što su dobri delovi izvučeni,“ kaže. „Dobar ćumur će goreti duže sa stabilnijom vatrom za preciznije kuvanje i divan dimljeni ukus.“ Birajte najbolji ćumur od tvrdog drveta i krupnih cepanica (Namčar drži jedne od najboljih, a i pravljen je od ostataka vrste invazivne biljke). S druge strane, ražnjići ne moraju da budu skupi, ali treba da zadrže sastojke na mestu. Izaberite ravne i široke umesto kružnih (većina supermarketa ih ima).

 

ODGOVORNO ZAČINJENO

Kada se postaramo za preliv, ima dodatnih benefita koje bi trebalo napraviti, uključivanjem baze koja obiluje pune ugljenih hidrata. Zamenom somuna ili tortilje za pšenične sa semenkama, možete da dobijete dodatni gram proteina, trostruku količinu vlakana i dvostruku energetskog mangana. „Poližite prste“ za navedene recepte.

Pročitajte i  Jednostavne užine za jake mišiće!

Klasični jagnjeći ljuti kebab

2 porcije

Mleveno jagnjeće meso, 360g

Mrvljen kumin ½ kašičice

Crni luk, 1 kašičica, sitno iseckani

Soja sos, 1 kašičica

Češanj belog luka, rendan

Korijander, svežanj

½ limuna u soku

Ekstra devičansko ulje

2 grčka somuna

Krastavac, iseckan

Paradajz, iseckan

Priprema

Kombinujte mleveno meso, kumin, crni luk, soja sos i pola belog luka (sredstvo protiv raka). Podelite ga na dva, nabacite ga na ražnjeve i grilujte dok ne ostane roze samo u sredini. U međuvremenu, izmrvite korijander, beli luk i limun sa dovoljno ulja da napravite umak. Kada meso bude gotovo, skinite ga i napunite hleb salsom, krastavcem i paradajzom bogatim vitaminima
Pileći začinjeni ražnjić i harisa majonez

2 porcije

Pileći karabatak bez kožice i koske 400g, iseckan

Mrvljeni korijander, ¼ kašičice

Mrvljena piskavica, ¼ kašičice

Mrvljeni crni biber, ½ kašičice

Brokoli sa mekanim korenom, 100g

Svetli agava sirup, ½ kašičice

Sirće od belog vina, 100g

Harisa, 1 kašičica

Majonez, 2 kašičice

2 pšenične tortilje

Priprema

Pomešajte piletinu sa začinima i vlaknima na dva ražnjića. Dinstajte brokoli – njegova folna kiselina je dokazana za poboljšanje plodnosti – iznad vrućeg ćumura, onda donesite sirup i sirće i polijte preko. Prekrijte i ostavite da se ohladi u maloj činiji. Pomešajte harisu i majonez. Grilujte ražnjiće iznad ćumura srednje toplote, onda stavite meso u tortilju sa stabljikom brokolija i harisa majonezom.
Kebab od lignje sa čermulom

2 porcije

Crvena paprika

Peršun, svežanj

Korijander, svežanj

Mrvljeni kumin, ½ kašičice

Limun u soku

Ekstra devičansko maslinovo ulje

2 lignje

Potočarka, svežanj

Priprema

Iseckajte papriku. Za čermulu izmrvite biljke, začine, sok od limuna i ulje. Namažite lignju uljem, a onda je grilujte na visokoj temperaturi dok ne bude gotova, a onda je iseckajte na prstenove od 1 cm. Postavite na tanjiru u kome leži potočarka i prelijte čermulom i paprikom.

 

Panir i kari majonez u tanduri stilu

2 porcije

Grčki jogurt, 2 kašičice

Paradajz sos, 1 kašičica

Garam masala, ½ kašičice

Kurkua, ¼ kašičice

Panir, 300g, iseckan

Sirće od belog vina, 100g

Svetli agava sirup, ½ kašičice

Čili pahuljice, ½ kašičice

6 kuvanih mladih cvekli

2 somuna

Priprema

Pomešajte jogurt, paradajz sos, masalu i kurkuu bogatu antioksidansima, onda marinirajte panir dva sata. Grilujte na dva ražnjića dok nisu malo ugljenisani. Dodajte sirće, agavu i čili pahuljice i pospite iznad cvekle – to poboljšava rad mišića. Poslužite sa panirom u somunu sa finom količinom kari majoneza.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *