Sve što treba da znate o kebabu

SLONOVA NOGA U SOBI
„Često se vaš noćni izlazak završi tako što jedete sumnjivo meso i mekano povrće, koje u nedostatku ukusa začinite različitim sosevima,“ kaže Ed Brunet iz otmenog Soho mestašca Le Bab. Umesto toga, posegnite za tim da somun napunite kvalitetnim i zdravim sastojcima.
A Jagnjetina
Organska jagnjetina čuvana na otvorenom, nasuprot sumnjivim odrescima sa uobičajenog mesta za poneti, sadrži 50 odsto više omega 3, što pomaže u proizvodnji hormona za san melatonina, navedeno je u Američkom časopisu kliničke nutricije. Nema potrebe da brojite ovce.
B Piletina
Ovaj nemasni izvor proteina distribuira i količine niacina. Kritičan za zdravlje jetre, ovaj vitamin je koristan kada ostavljate pab, ali ne i piće. Pripremanjem sa piskavicom dobijate dodatno gvožđe, što pomaže telu da pretvori proteine u mišićnu masu.
C Lignja
Iz friteze na roštilj: spremanje lignje na ražnjiće znači da ima otprilike pola kalorija u odnosu na prstenove u prezlama, sa većom proporcijom proteina – 70 posto, da budemo precizniji. Takođe, pun je hranljivog sastojka, borca protiv raka prostate, selena. Impresivan dobitak.
D Panir
Indijski sir je pun udružene linolenske kiseline, koja dokazano smanjuje telesnu mast, posebno oko abdomena, tvrdnje su Internacionalnog društva sportske nutricije. Ako žarko žudite za izvorom proteina bez mesa, držite se ovoga.
SVE NA ROŠTILJU
Kada hranu izložite jednom dobrom roštiljanju, znajte da tokom takve pripreme nestaje višak masti iz namirnica. Plus, ako koristite najbolji ćumur, dobićete šmek, bez posezanja za majonezom sa belim lukom u flaši industrijske veličine. Brunet savetuje izbegavanje standardnih briketa iz supermarketa: „Najčešće su tamo izlomljeni delići ostavljeni nakon što su dobri delovi izvučeni,“ kaže. „Dobar ćumur će goreti duže sa stabilnijom vatrom za preciznije kuvanje i divan dimljeni ukus.“ Birajte najbolji ćumur od tvrdog drveta i krupnih cepanica (Namčar drži jedne od najboljih, a i pravljen je od ostataka vrste invazivne biljke). S druge strane, ražnjići ne moraju da budu skupi, ali treba da zadrže sastojke na mestu. Izaberite ravne i široke umesto kružnih (većina supermarketa ih ima).
ODGOVORNO ZAČINJENO
Kada se postaramo za preliv, ima dodatnih benefita koje bi trebalo napraviti, uključivanjem baze koja obiluje pune ugljenih hidrata. Zamenom somuna ili tortilje za pšenične sa semenkama, možete da dobijete dodatni gram proteina, trostruku količinu vlakana i dvostruku energetskog mangana. „Poližite prste“ za navedene recepte.
Klasični jagnjeći ljuti kebab
2 porcije
Mleveno jagnjeće meso, 360g
Mrvljen kumin ½ kašičice
Crni luk, 1 kašičica, sitno iseckani
Soja sos, 1 kašičica
Češanj belog luka, rendan
Korijander, svežanj
½ limuna u soku
Ekstra devičansko ulje
2 grčka somuna
Krastavac, iseckan
Paradajz, iseckan
Priprema
Kombinujte mleveno meso, kumin, crni luk, soja sos i pola belog luka (sredstvo protiv raka). Podelite ga na dva, nabacite ga na ražnjeve i grilujte dok ne ostane roze samo u sredini. U međuvremenu, izmrvite korijander, beli luk i limun sa dovoljno ulja da napravite umak. Kada meso bude gotovo, skinite ga i napunite hleb salsom, krastavcem i paradajzom bogatim vitaminima
Pileći začinjeni ražnjić i harisa majonez
2 porcije
Pileći karabatak bez kožice i koske 400g, iseckan
Mrvljeni korijander, ¼ kašičice
Mrvljena piskavica, ¼ kašičice
Mrvljeni crni biber, ½ kašičice
Brokoli sa mekanim korenom, 100g
Svetli agava sirup, ½ kašičice
Sirće od belog vina, 100g
Harisa, 1 kašičica
Majonez, 2 kašičice
2 pšenične tortilje
Priprema
Pomešajte piletinu sa začinima i vlaknima na dva ražnjića. Dinstajte brokoli – njegova folna kiselina je dokazana za poboljšanje plodnosti – iznad vrućeg ćumura, onda donesite sirup i sirće i polijte preko. Prekrijte i ostavite da se ohladi u maloj činiji. Pomešajte harisu i majonez. Grilujte ražnjiće iznad ćumura srednje toplote, onda stavite meso u tortilju sa stabljikom brokolija i harisa majonezom.
Kebab od lignje sa čermulom
2 porcije
Crvena paprika
Peršun, svežanj
Korijander, svežanj
Mrvljeni kumin, ½ kašičice
Limun u soku
Ekstra devičansko maslinovo ulje
2 lignje
Potočarka, svežanj
Priprema
Iseckajte papriku. Za čermulu izmrvite biljke, začine, sok od limuna i ulje. Namažite lignju uljem, a onda je grilujte na visokoj temperaturi dok ne bude gotova, a onda je iseckajte na prstenove od 1 cm. Postavite na tanjiru u kome leži potočarka i prelijte čermulom i paprikom.
Panir i kari majonez u tanduri stilu
2 porcije
Grčki jogurt, 2 kašičice
Paradajz sos, 1 kašičica
Garam masala, ½ kašičice
Kurkua, ¼ kašičice
Panir, 300g, iseckan
Sirće od belog vina, 100g
Svetli agava sirup, ½ kašičice
Čili pahuljice, ½ kašičice
6 kuvanih mladih cvekli
2 somuna
Priprema
Pomešajte jogurt, paradajz sos, masalu i kurkuu bogatu antioksidansima, onda marinirajte panir dva sata. Grilujte na dva ražnjića dok nisu malo ugljenisani. Dodajte sirće, agavu i čili pahuljice i pospite iznad cvekle – to poboljšava rad mišića. Poslužite sa panirom u somunu sa finom količinom kari majoneza.