Veća produktivnost uz pomoć ovih namirnica - Men`s Health

Veća produktivnost uz pomoć ovih namirnica

Suočeni sa sve bržim načinom života i većim poslovnim obavezama teško je zadržati koncentraciju, memoriju i energiju tokom većine dana. Na svu sreću, priroda nam je podarila obilje namirnica koje nam mogu pomoći u tim situacijama.

BOROVNICA

Postoji mnogo razloga zašto se ovo voće nalazi na brojnim listama najzdravijih namirnica. Naime, borovnice su ispunjene antioksidantiima, pa su odličan saveznik u borbi protiv različitih upala, eliminišu bol u stomaku i smanjuju apetit. Takođe su povezane sa poboljšavanjem kognitivnih sposobnosti, a neke studije u kojima su sudelovala školaska deca pokazale su flavonoidima bogate borovnice poboljšavaju memeoriju.

BOLJI FOKUS: 8 nekofeinskih namirnica koje podižu koncentraciju

BADEMI

Kada naš krvni pritisak počne da pada, i naša energija ide dole. Osećamo malaksalost, naša koncentracija opada a ruke nam počnu drhtati. Istraživanja koja je sprovela NASA pokazala su da u tim situacijama naš mozak nije sposoban da prima nove informacije a naša kognitivna sposobnost drastično opada. Ali samo nekoliko badema može da vam pomogne u brzom oporavku. Ovi orašasti plodovi su puni su zdravih masti- jednog od glavnih sastojaka za dobar rad mozga. Korisni su i kod problema sa varenjem, usporavaju apsorbciju šećera i ugljenih hidrata u našem telu, regulišu nivo šećera u krvi i poboljšavaju koncentraciju.

GOVEDINA

Iako sve više ljudi izbacuje meso iz svoje ishrane, sledeći podaci baš i ne idu u njihov prilog. Studija objavljena u magazinu Annals of Medical and Health Science Research pokazala je da deca sa manjkom gvožđa imaju znatno manje sposobnosti u poređenju sa decom koja nemaju taj nedostatak. Organski uzgajana govedina je namirnica koja sadrži ogromne količine gvožđa tako da bi trebala da bude sastavni deo vaše ishrane.

Pogledajte i Domaće energetske pločice od tri sastojka!

GRČKI JOGURT

Pročitajte i  Pogledajte kako da napravite najsočnije ćevape

Ova super namirnica sadrži tirozin- amino kiselinu koja proizvodi dopamin i noradrenalin. Ovi neurotransmiteri pomažu da se osećamo bolje i da imamo više energije. Možete ga koristiti kao idealnu užinu u kombinaciji sa svežim voćem.

INTEGRALNE ŽITARICE

Bez obzira da li je reč o spelti, prosu ili kinoi, integralne žitarice su uvek dobar izbor. Kompleksni ugljeni hidrati su poznati da itekako pomažu ako vam je cilj gubitak kilograma. Ali ono što je manje poznato da obezbeđuju vitamin B i folate našem telu pa tako poboljšavamo protok krvi do mozga. Takođe u sebi imaju i vitamina B12 koji je ključan za rad mozga.

Saznajte i Hranom do lepše i zdravije kože

ZELENI ČAJ

Benefiti ovog napitka su brojni. Zeleni čaj poboljšava rad metabolizma, našu kožu čini zdravijom a dobar je i kada je reč o skidanju masnih naslaga. Tokom napornih i stresnih dana na poslu, zeleni čaj će vam pomoći da se opustite, poboljšate fokus i rešite se mentalnog umora.

D.R.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *