Kad se namirnice jednostavno ne slažu - Men`s Health

Kad se namirnice jednostavno ne slažu

KRILCA + PIVO

Hrana bogata mastima i alkoholom jednostavno ne idu zajedno. Vaša jetra procesuira i masnoću i piće, ali najpre obrađuju alkohol, jer ga smatra toksinom. Tako vam višak masnoće ostaje u krvi i može se smastiti u masnom tkivu. Osim toga, masnoća usporava varenje, zbog čega osećate naduvenost i letargiju još dugo posle jela.

Savršen miks: 5 pravila za kombinovanje hrane i vina

BELI HLEB + DŽEM

Par prostih ugljenih hidrata opterećuje vam pankreas. Najpre vam nivo šećera u krvi poleti nebu pod oblake, terajući vaš pankreas da luči veliku dozu insulina da bi to regulisao. Potom trpite zbog pada nivoa šećera, i verovatno ćete na kraju biti iscrpljeni i nervozni. Umesto toga okrenite se hrani bogatoj vlaknima, integralnom hlebu i voću.

SOČIVO + BELO VINO

Kad se jedinjenja koja daju crvenom vinu oporost, zvana tanin, pomešaju sa gvožđem u hrani poput sočiva, sposobnost vašeg tela da apsorbuje gvožđe ponekad opada. Vegeterijanac ste? Pa, vašem telu je teže da apsorbuje gvožđe iz biljke nego iz mesa. Ako na trpezi imate sočivo, pijte vodu.

Pročitajte i Ovo su najbolje kombinacije namirnica za doručak

SAVET PLUS (ZAŠTITA OD RAKA)

PEČENO PILE + RUZMARIN

Kad pečete meso, u mišićima se stvaraju potencijalno kancerogena jedinjenja nazvana HCA. Ako je pečenje suviše reš, možete uvećati izglede da obolite od kancera. Ublažite ovaj rizik tako što ćete u marinadu dodati ruzmarin. Antioksidansi koje on sadrži mogu sprečiti stvaranje HCA, kako je otkriveno u jednoj studiji na državnom Univerzitetu Kanzas. Nema potrebe da spremate nešto naročito fensi; samo iscedite sok od jednog limuna, dodajte malo maslinovog ulja, par grančica izmvrljenog ruzmarina, so i biber. Utrljajte to u dva komada pilećih grudi.

Pročitajte i  Bez viška kilograma: 6 predloga za ukusnu večeru koja ne goji

Biblija bolje ishrane: 6 pravila za božanski apetit

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *