Paleo prehrambena piramida - Men`s Health

Paleo prehrambena piramida

Ljudi u paleolitu se nisu hranili samo mesom mamuta, kaže doktor Džon Vilijams, arheolog specijalizovan za predistorijsku kulturu i predavač na Univerzitetu Koloradou Denveru. Ostaci hrane otkriveni na Ohalu II, 23.000 godina starom arheološkom nalazištu na obalama Galilejskog mora, pokazuju šta su naši daleki preci zaista imali na tanjiru. Dobra vest: i vi možete tako. Samo zaboravite brzu hranu i prikupite nekoliko čitavih namirnica.

JEDITE KAO VIKING: Moćno telo i um uz pomoć nordijske ishrane

RIBA

Nalazište je bilo prepuno kostiju slatkovodne ribe, najviše šarana i tilapije. Čak je sačuvana i porcija ribe.

VOĆE

Paleolitski ljudisu skupljali divlje smokve i grožđe, zatim vrste urmi pod imenom Hristovo trnje. Skupljali su ih na okolnim brdima, a jeli na mestu današnjeg nalazišta. Te “užine” su osiguravale šećere kao izvor brze energije i korisnih antioksidanata. 

Pročitajte i Evo zašto bi trebalo svaki dan da jedete ječam

ŽITARICE

Divlje žitarice poput ječma i pira su bile svakodnevne namirnice. Zrna su se mlela u brašno od koga se kuvala kaša ili se njime zgušnjavao gulaš. To su “žilavi” i zdravi daleki preci današnjihb obrađenih žitarica, koji su bili minimalno prerađeni.

MASLINE

I divlje masline su se brale na okolnim brdima naselja Ohalo II. Uz divlje orašaste plodove, obezbeđivale su zdrave nezasićene maste.

Otkrijte i 6 namirnica bogatih mastima koje treba češće da jedete

MESO DIVLJAČI

Životinjsko meso je zauzimalo veliki deo jelovnika ovih lovaca-sakupljača. Nađeno je najviše ostataka jelena i gazela. Jeli su i mnogo ptica vodarica, koje su verovatno imale ukus kao piletina.

Pročitajte i  3 namirnice za ravan stomak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *