Izbor treninga: Velike ili male težine? - Men`s Health

Izbor treninga: Velike ili male težine?

Dizanje manjih težina u većem broju ponavljanja uticaće na vaše mišiće gotovo isto kao i vežbanje sa većim težinama sa manjim brojem ponavljanja. Od težina opterećenja koje dižete zavisi koje tipove mišića ćete aktivirati, odnosno da li ćete više izgraditi izdržljivu ili eksplozivnu snagu. Podizanjem većih težina takođe se više luče hormoni koji povećavaju mišićni rast i topljenje masnih naslaga.

Pogledajte i Koliko serija i ponavljanja bi trebalo da radite?

MIŠIĆNA VLAKNA

Vaši mišići su sastavljeni od dva tipa vlakana; brzotrzajuća i sporotrzajuća. Svi mišići u našem telu imaju oba tipa, a vrsta vlakana koja se aktivira zavisi od nivoa napora i opterećenja kojim radite. Podizanje tegova koji su toliko teški da ne možete da kompletirate 10 ponavljanja aktiviraju brzotrzajuća mišićna vlakna za eksplozivnu snagu. Manje težine sa kojima možete odraditi 20 ponavljanja sa druge strane utiču na sporotrzajuća vlakna koja razvijaju mišićnu izdržljivost.

MIŠIĆNA MASA

Ako vam je cilj da povećate obim svojih mišića, onda je princip treninga sa velikim težinama i nekoliko eksplozivnih ponavljanja ono što vam treba. Na taj način biće oslobođeno više hormona rasta što će stimulisati brži mišićni rast. Eksplozivna snaga koja se stiče uz ovakav način vežbanja neophodna je za sportove u kojima ima dosta skokova, sprinteva i drugih brzih pokreta. Mišićna izdržljivost koja se stiče većim brojem ponavljanja sa manjim težinama pomaže kod dužih kardio aktivnosti kao što je trčanje na duže staze i biciklizam.

Za nadmoćno telo: Koliko puta nedeljno bi trebalo da dižete tegove?

TOPLJENJE MASTI

Vežbanje sa velikim težinama troši više masti nego ono sa manjim težinama. I što su težine veće i više kalorija ćete potrošiti a uz to trošićete masti i nakon završetka treninga. Brzotrzajuća vlakna troše masne naslage za energiju zato što su našem telu brže dostupnija od kiseonika. Kao rezultat dolazi do većeg lučenja hormona koji troše masti i do čak osam sati nakon treninga. Kod drugog tipa treninga taj vremenski rok je ograničen na jedan sat nakon fizičke aktivnosti.

Pročitajte i  Arnold Švarceneger: Saveti za trening početnike

METABOLIZAM

Radeći sa velikim težinama i manjim pauzama između serija izgradićete velike i snažne mišiće. Što veću mišićnu masu imate, to će vaš metabolizam biti brži. Trošićete više masti čak i kad ne trenirate jer se mišići sporije razlažu od masti.

Otkrijte i DOBITNA 5-3-1 KOMBINACIJA!

ZDRAVLJE I SIGURNOST

Velike težine grade veću gustinu mišića nego treninzi sa manjim težinama. Vremenom ljudi gube na gustini kostiju, a upravo je dobro stanje kostiju presudno za izbegavanje ozbiljnijih problema kao što je osteoporoza. Najsigurniji način da dižete veće težine je kroz korištenje trening mašina, tako da izbegnete veliko opterećenje na ramena i ruke.

D.R.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *