Crossfit legenda: 5 trening saveta Meta Frejzera - Men`s Health

Crossfit legenda: 5 trening saveta Meta Frejzera

Na najvećem okupljanju najspremnijih vežbača- popularnim Krosfit igrama koje su prošle godine u avgustu mesecu oddržane u američkom gradu Medisonu, sjajni Met Frejzer je pokazao neverovatnu dominaciju koja se ogleda u vidu pobede od čak 216 bodova u odnosu na drugoplasiranog takmičara. Zbog te činjenice ali ogromne predanosti ovom mladom sportu, Met se sa pravom smatra jednim od najfit ljudi na svetu.

Iako je karijeru započeo kao dizač olimpijskih tegova, on je danas poznat po svojim kardio sposobnostima i izdržljivosti jer je svoja fitnes znanja proširio do krajnjih granica poštujući sledećih pet pravila…

CROSSFIT: Top program od 10 treninga koje možete da odradite kod kuće

DRŽITE SE PLANA

Kada Met odredi svoj cilj, napravi jasan plan i drži ga se do kraja. Na primer, na jednom takmičenju je izgubio snagu radeći brojne serije zgibova ali ga nije uhvatila panika. “Rekao sam sebi- ostani miran, ova vežba nije tvoja najveća snaga. U ovoj delu takmičenja prednost su imali takmičari sa gimnastičkim pedigreom, pa sam se skoncentrisao na vežba snage koje su moja teritorija. Iako je na tom takmičenju zbog zaostatka pao na šestu poziciju nije očajavao, duboko je uzdahnuo i samo nastavio dalje”. Dakle, držite se plana!

REFLEKSIJA TRENINGA

“Dok samo takmičenje traje i dok je glava i talo vrelo, svaki put zapisujem stvari koje sam dobro i sa druge strane slabije odradio. Bez dileme mogu da prepoznam kojim stvarima  na treningu sam se dobro posvetio a na kojim segmentima još trebam da radim. Ta svojevrsna refleksija stvari koje sam radio, bez greške mi daje uvid u trenutno stanje mojih mogućnosti. Tako je i sa vašim treningom- ukoliko primetite da u određenom segmentu zaostajete, napravite strategiju i hrabro napadnite svoje mane”, kaže svetski šampion.

ULTIMATE STRONGMAN: Samo za one najsnažnije!

NE OČAJAVAJTE ZBOG BRZINE NAPREDKA

I dok Frejzer psihički analizira svaku vežbu koju završi, odlučio je da ne bude previše kritičan prema sebi i da ne očajava zbog brzine napredka koji ostvaruje u određenim momentima. Na Krosfit igrama 2015. godine uspeo je da profućka prednost od 100 i više poena, da bi na kraju završio na drugom mestu, odmah iza Bena Smita. Umesto da padne u očaj on je odlučio da na spravi (Rogue pig) koja ga je koštala titule postane pravi majstor i sada je odvojeno trenira svake nedelje. Naporan rad i njegov efekat često ne idu ruku pod ruku, već je potrebno određeno vreme da bi rezultati bili vidljivi. Stoga, glavu gore i budite uporni!

 

A post shared by Mathew Fraser (@mathewfras) onJul 11, 2017 at 12:18pm PDT

VOLUMEN TRENINGA

Pročitajte i  Mrtvo dizanje: Izbegnite povrede pomoću sledećih vežbi!

Tokom četiri dana krosfit takmičenja sportisti nastupaju u 13 različitih disciplina od kratkih vežbi od 3 minuta pa do onih po pola sata. Borbe počinju u 9 časova ujutro i često traju jako dugo, čak do 7 i 8 sati uveče. Dan odmora je po pravilu takmičarima na raspolaganju nakon prvog dana takmičenja, ali prošle godine to nije bio slučaj. Zbog toga, potrebna je nadljudska sposobnost regeneracije tela, kao i kombinacija snage i izdržljivosti. “Zbog specifičnosti takmičenja precizno sam odredio volumen svojih treninga. To preporučujem i drugim vežbačima. Izbegavajte forsiranje uvek istih vežbi i radite na svim aspektima kroz volumen treninge, a to će vam doneti uspeh koji želite”. Idealan personalni volumen možete izračunati matematičkom formulom: volumen (V) = broj serija (S) x broj ponavljanja (R) x opterećenje/intenzitet.

FIGHT GONE BAD: 17-minutni brutalni trening Džona Pere, jednog od najboljih krosfitera današnjice

TRENIRAJTE SA NEKIM KO ĆE VAS GURATI NAPRED

Po Frejzerovom mišljenju, najteži deo takmičenja je intenzitet. On trenira šest sati dnevno a u završnoj fazi priprema ta brojka se dodatno povećava kako bi u završnici takmičenja bio 20 procenata brži od drugih. Da bi dostigao svoj maksimum često trenira sa Ketrin Davidsdotir; najfit ženom na svetu za 2015. i 2016. godinu. „Često treniramo iste vežbe pa često upoređujemo naše rezultate i tako podižemo svoje fitnes kapacitete“ kaže krosfit šampion.

D.R.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *