Fitness

  Snaga ratnika: Treniraj kao pravi Viking!

  0 02.12.2017.

  Vikinzi su bili poznati po izuzetnoj fizičkoj snazi i mentalitetu koji nije prihvatao poraz.

   

  Ogromna popularnost televizijske serije "Vikinzi" zaintigirala je mnoge ljubitelje ovog serijala i svetu prestavila krajnje jedinstven život ovog naroda sa severa Evrope. Zbog surove klime u kojoj su živeli uglavnom su bili ratnici, trgovci i gusari. Da bi opstali u takvom okruženju veliku pažnju su posvećivali fizičkoj snazi i hrani koju jedu.

  Iako oni nisu izgledali ni nalik na današnje bodibildere bili su izuzetno snažni, a mnogo vekova kasnije pronađeni su njihove sprave za vežbanje i spisi o takozvanom Vikinškom kodu koji je glasio: Snaga određuje bitku!

  JEDITE KAO VIKING: Moćno telo i um uz pomoć nordijske ishrane

  U današnja strongmen takmičenjima koriste se upravo vežbe koje svoje korene vuku iz vremena ovih hrabrih ratnika. Mi vam predstavljamo listu vežbi koje su radili vikinzi i koje će vam pomoći da steknete ogromnu bazičnu snagu.

  CEPANJE DRVA

  do otkaza

  Ukoliko želite pravu vikinšku snagu poput glavnog junaka ove serije Ragnara Lotbroka onda je cepanje drva obavezna fizička aktivnost jer pruža savršenu eksplozivnu snagu. Cepanje drva (postoje brojne tehnike) je vrhunska vežba za sticanje bazične snage i kondicije jer kreira razarajuću moć zamaha i pokreta ruku. Profesionalne drvoseče često ističu da je sekira najbolji teg na svetu, što nije daleko od istine.

  Pogledajte i Za koje su sve izume zaslužni Vikinzi?

  NOŠENJE KUGLE

  4 serije, 500 metara

  Ništa ne gradi nestvarnu izdržljivost koja je bila vikinzima potrebna na bojnom polju kao dobro staro nošenje kugle. Ovo je ujedno i jedna od najpopularnijih vežbi na strongmen takmičenjima, i to iz dobrog razloga. Svako ko može da nosi teško opterećenje na dužoj distanci mora da je ozbiljno jak. Vi ovu vežbu možete raditi u nekoj od alternativa, poput vreće sa peskom (sandbag), trap bar tega ili bučice. Kilaže prilagodite svojoj formi i trudite se da pređete propisanu distancu.

  ZGIBOVI

  do otkaza

  Da bi se viking popeo preko kamenih zidina i drugih prepreka koje im je postavljao neprijatelj, morao je imati snažna leđa, ramena i snagu mišića jezgra. Zgibovi su stoga bili bazična vežba, a uz to jačaju snagu stiska ruke što je važan segment funkcionalne snage.

  SKLEKOVI

  5 serija, 20 ponavljanja

  Vikinzi su stalno bili u kontaktu sa sekirama, kopljima i mačevima. Da bi stalno vukli sa sobom to teško oružje i da bi se goloruko branili ukoliko to treba, radili su sklekove i to u velikom broju. U ovom slučaju predlažemo vam da uradite 100 ponavljanja iz 5 serija, a za uzvrat ćete dobiti super snagu gornjeg dela tela.

  SNAGA POPAJA: 5 vežbi za nadmoćne podlaktice

  FARMEROV HOD

  4 serije, 500 metara

  Kada govorimo o opremi, vikinzi su bili primorani da nose izuzetno teške štitove od čelika i drveta kako bi se zaštitili, a za tako nešto je bila potrebna ogromna snaga podlaktice i stiska ruke. Farmerov hod je vežba koja je idealna za građenje te vrste snage, ali i snage trbušnog zida i nogu.

  D.R.

  Oceni

  0%

  PERFECT

  0%

  SHAKA

  0%

  THUMBS UP

  0%

  PEACE

  0%

  STOP

  0%

  LOSER

  0%

  Thumbs Down
  Inicijalizacija u toku...

  MH NajFitness