Fitness

  Kako da radite čučnjeve bez bola u leđima?

  0 11.11.2017.

  Primenom sledeće dva saveta izgradićete snažne mišiće bez bola.

   

  Ukoliko trenirate mišiće donjeg dela leđa i pokušavate da ih ojačate, a pritom i dalje osećate bol dok recimo radite čučnjeve, vrlo verovatno nije reč o vašoj slabijoj formi. U većini slučajeva dok radite čučanj bol dolazi usred pokušaja da telo stavite u poziciju za koje zapravo nije spremno. Stavljanje šipki sa opterećenjem na leđa će vam pomoći da se spustite u čučanj, ali to nije uvek dobra stvar.

  ZAŠTITITE LAĐA: 6 vežbi za jak gornji deo tela

  Da biste ostali u dobroj poziciji dok izvodite čučanj, potrebno je da vaš gornji deo leđa, kukovi i zglobovi prate određeni opseg pokreta, naravno u zavisnosti od dužine vašeg torza i nogu. Kada dođe do zatezanja u bilo kom od zglobova, sile težine se prenose na druge zglobove iznad i ispod.

  Na primer, ako je ogroman pritisak na kukovima, nećete biti u mogućnosti da izvedete pun opseg pokreta. Upravo zbog toga dolazi do problema u vidu bola u donjem delu leđa. Pogledajte dva bazična saveta za postizanje vrhunske tehnike prilikom izvođenja ove bazične vežbe.

  Saznajte i Kako pravilno izvesti bugarski čučanj?

  OSTANITE U SIGURNOM POLOŽAJU

  Pun opseg pokreta prilikom izvođenja čučnja može se postići jedino ukoliko je čitav torzo u ravnom položaju. Da biste popravili svoju tehniku i uočili greške, s vremena na vreme snimajte se sa strane dok izvodite ovu vežbu. U nekim slučajevima idealno rešenje su čučnjevi sa klupom jer skraćuju dužinu pokreta. Takođe, ova verzija čučnja je preporučljiva jer povećava samopouzdanje vežbača, snagu i unapređuje mobilnost kukova.

  Pogledajte i Najčešća greška kod zadnjeg ćučnja koja će ugroziti vaše zdravlje!

  PUN OPSEG POKRETA U SIGURNOM POLOŽAJU

  Goblet čučnjevi su takođe idealno rešenje, posebno ukoliko ste početnik i radite sa manjim težinama. Goblet čučanj ili čučanj sa peharom se izvodi tako što ispred sebe držite bučicu ili ketlbel i izvodite pokret čučnja. Zbog svoje tehnike ova vežba snažno aktivira mišiće jezgra i pomaže vam da naučite kako da pravilno u vertikalnom položaju zadržite torzo. Uz sve to, i vaša stabilnost će biti u izazovu pa ćete vremenom izgraditi odličnu mobilnost tela kao i bolju kontrolu pokreta.

  D.R.

  Oceni

  0%

  PERFECT

  0%

  SHAKA

  0%

  THUMBS UP

  0%

  PEACE

  0%

  STOP

  0%

  LOSER

  0%

  Thumbs Down
  Inicijalizacija u toku...

  MH NajFitness