POMERA GRANICE: 4 principa fleksibilnosti Novaka Đokovića - Men`s Health

POMERA GRANICE: 4 principa fleksibilnosti Novaka Đokovića

Nakon duge pauze uzrokovane povredom lakta, Novak Đoković se u laganom ritmu vraća pripremama za novu sezonu. U prilog tome ide i promena kompletnog tima koji okružuje našeg tenisera i koja je započela sredinom ove godine.  Poslednja promena u nizu je i dolazak novog kondicionog trenera Marka Panikija koji je poznat po radu sa brojnim teniserima. Ovo je vodič kroz jedan od osnovnih elemenata Novakovog treninga, tačnije vežbe za fleksibilnost uz pomoć penastog valjka.

Pogledajte i 10 neverovatnih rekorda Novaka Đokovića

HIP FLEXOR ROLL

120 sekundi po nozi

Puna fleksibilnost tela se postiže otvaranjem fleksora kuka a ne samo istezanjem mišića. Fleksijom kukova ćete osloboditi skrivenu snagu svog gluteusa što će posebno uticati na brzinu i snagu vašeg tela. Spustite se u ležeći položaj licem ka podu na penasti valjak prvo na jedan pa na drugi bok. U koncentrisanom pokretu pomerajte kukove gore-dole u dužini od oko 10 cantimetara.

IT BAND ROLL

120 sekundi po nozi

Iliotibijalni sindrom poznatiji po nazivu “trkačko koleno” može dovesti do oštećenja zglobova, koštane strukture i mišićnog tkiva, što na kraju pak smanjuje sposobnost punog opsega pokreta nogu. U poziciji bočnog izdržaja stavite penasti valjak ispod vaših kukova i u pokretima gore-dole targetirajte mišiće između kukova i kolena.

Agilnost i brzina: 5 drilova za spremnije telo

ACHILLES ROLL

120 sekundi po nozi

Stavite ruke iza leđa u sedećem položaju a zatim pomerajte penasti valjak duž vašeg lista od kolena do ahilove tetive. Zategnutost u ovoj tetivi ne samo da uzrokuje neprijatan bol već smanjuje i opseg pokreta fleksora kuka a snagu gluteusa ostavlja zaključanom.

Rešite se bola u leđima: Istezanje na lat mašini

HALF KNEE SOLEUS STRETCH

120 sekundi po nozi

Pročitajte i  Od bakice do atlete

Da li ste se zapitali kako Novak uspeva da nađe snagu da odigra sve one pasing šotove u punoj brzini? Odgovor leži u snazi njegovog gluteusa. Kroz ovu vežbu iztezanja u završnoj fazi fokus se stavlja na mobilnost fleksora kuka. Ova vežba se radi bez penastog valjka tako što ćete u pokretu iskoraka kolenom zadnje noge dodirivati podlogu dok vam je prednja noga paralalna sa vašim torzom. Nema bolje vežbe za fleksibilnost!

D.R.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *