4 saveta za brži mišićni oporavak - Men`s Health

4 saveta za brži mišićni oporavak

Ukoliko provodite većinu nedelje dižući tegove, to je sasvim sigurno pozitivna stvar. Ali između tih treninga, neophodna će vam biti mišićna rekuperacija, odnosno adekvatan oporavak. Pod pojmom oporavak stručnjaci ne podrazumevaju ležanje ispred televizora i konzumiranje velikih količina nezdrave hrane. Fitnes treneri su uvereni da način na koji provodimo slobodne dane ima veliki uticaj i na sam trening. Pogledajte četiri osnovna saveta koji će vam pomoći da sav trud proveden u teretani bude vidljiviji.

Mišićni oporavak: 5 vitamina za više snage

UNAPREDITE CIRKULACIJU

Ostanite aktivni i tokom slobodnih dana, tako što ćete lagano pokretati ruke, zglobove i kolena u laganom intenzitetu. Pokretanjem vaših gornjih i donjih ekstremiteta pružićete oštećenom i umornom mišićnom tkivu neophodnu količinu sinovijalne tečnosti koja će pozitivno delovati i na zglobove i tetive. Rotiranjem ekstremiteta u oba pravce izbećete mišićni disbalans i povrede.

PENASTI VALJAK ZA MANJU MIŠIĆNU TENZIJU

Ukoliko osećate bol ili zatezanje u mišićima nakon treninga, možete koristiti sve popularniji penasti valjak. Ovaj fitnes rekvizit obnavlja oštećeno tkivo i razbija mišićne čvorove kojih najviše ima u vezivnom tkivu. Tretirajte bolno mesto koristeći penasti valjak najmanje 60 sekundi u periodu nakon buđenja ili pre odlaska u krevet.

FITNES PRAVILA: 6 stvari koje treba da radite posle treninga

IZOMETRIJA KAO DODATAK

U danima kada ne radite dinamične i treninge visokog intenziteta probajte sa izometrijom; laganim, kontrolisanim pokretima istezanja koji izgrađuju mišićno tkivo. Zadržavanje određene poze u dužem vremenskom periodu ima će za rezultat mišićnu angažovanost ali u manjem intenzitetu. To će u praksi znači da će krv i drugi nutrijenti obnoviti vaše mišiće za buduće fizičke napore.

POVEĆAJTE MOBILNOST TELA

Iako to mnogi ne znaju, čučanj sa šipkom iznad glave se smatra kraljevskom vežbom za mobilnost. Ne samo to, ova vežba će ojačati vaše ekstremitete pa ćete biti u stanju da dižete veće kilaže a unaprediće i protok krvi u vašem telu što će blagotvorno delovati na upalne procese u mišićima. Ovu varijaciju čučnja radite kroz tri serije sa 5 do 10 ponavljanja kako biste povećali mobilnost zategnutih delova mišića na telu, posebno u zglobovima, kukovima i donjem delu leđa. Vrlo je važno da ovu vežbu izvodite pravilno, a tu tehniku možete pogledati u sledećem videu.

Pročitajte i  Trening visokog intenziteta 10-20-30 za odlične rezultate

D.R.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *