FITNES ZABLUDE: 4 najveća mita u koja ne treba da verujete - Men`s Health

FITNES ZABLUDE: 4 najveća mita u koja ne treba da verujete

Svaki vežbač se u svojoj “karijeri” suočio sa savetima samozvanih eksperata koji su bili spremni da podele neke važne fitnes istine. Međutim, vrlo malo ljudi zaista poznaje ovu materiju. Stoga budite oprezni i verujte isključivo profesionalcima. Mi vam donosimo listu od četiri fitnes zablude u koje nikad ne treba da verujete.

Arnold Švarceneger: Saveti za trening početnike

ŠTO STE DUŽE U TERETANI, OSTVARIĆETE BOLJI REZULTAT

Kompozicija ljudskog tela najbolje se definiše kroz zakon termodinamike. Dakle, ukoliko u sebi imate više energije imaćete veću sposobnost da izgradite veće mišiće. Naravno ista zakonistost važi u obrnutom slučaju; što ste više u energetskom deficitu to ćete imati manje šanse da ostvarite napredak. Nivo energije u našem telu zavisi od mnogo stvari; od toga kako treniramo do toga kako i koliko spavamo. Zbog toga kvalitetnih 20 minuta u teretani mogu biti efikasniji od dva sata, naravno ukoliko svaki sekund posvetite pravilnom vežbanju. Umesto klasičnih visokointenzivnih treninga intervala isprobajte program sa vežbama koje ćete raditi 30 sekundi sa maksimalnim intenzitetom uz pauzu od 30 sekundi. Oscilacije između napora i odmora pojačavaju potrošnju kiseonika nakon treninga (EPOC) što kao reakciju ima ubrzavanje metabolizma i povećanje energije i do 48 sati nakon treninga.

VELIKE TEŽINE GRADE MIŠIĆNU MASU

Kao što vam ni veliki broj ponavljanja sa manjim težinama neće pomoći da nabacite masu, ni uvrežena mišljenja o treningu sa velikim težinama i malim brojm ponavljanja vas neće odvesti u obećanu zemlju zvanu veliki mišići. “Kvalitet je kvalitet”, kaže poznati lični trener Dilan Džons. “Dogod su vaša mišićna vlakna pod velikom tenzijom to je dobro za vas. Puno bolja opcija je da malo smanjite kilaže i da se fokusirate na tehniku izvođenja vežbi i tako na efikasniji način aktivirate mišićna vlakna različitih mišićnih grupa” dodaje on.

Pročitajte i  Vreme je za transformaciju: 4 sjajne vežbe za kameno telo

Učite od najboljih: 10 fitnes tajni olimpijskih sportista

TRBUŠNJACI OBLIKUJU TRBUŠNJE MIŠIĆE

Iako su popularni filmovi sa bokserskom tematikom predstavili ovaj koncept, to u praksi baš i nije istina. U suštini reč je o pogrešno primenjenoj logici; ukoliko pokretom pregiba radim na oblikovanju bicepsa ista stvar važi i kada je reč o trbušnim mišićima. Postoje dve osnovne zablude. Kao prvo, popularne pločice ne čine sve abdominalne mišiće. Da biste dobili definivciju te mišićne grupe potrebno je da imate jake bočne trbušnjake i mišiće natkolenice kako biste pravilno izvodili vežbe poput vožnje bicikla na leđima i izdržaja u uporu. Drugo, svi sportisti uključujuću i boksere izvode brojne pokrete tela poput trčanja, udaranja i lateralnog kretanja što im pomaže da smanje procenat masti u telu, tako da mit o trbušnjacima kao jedinom načinu oblikovanju abdominalnih mišića pada u vodu.

PROTEINSKI ŠEJK ZA VEĆE MIŠIĆE

Prema podacima istraživanja sa Američkog koledža za sportsku medicinu, mišići se izgrađuju uz pomoć punog spektra proteina koje ćete unositi u adekvatnim procentima. Statistike kažu da je omer između 1,2 i 1,7 grama proteina po kilogramu telesne težine idealna formula za postojanu izgradnju mišića. Fitnes magazini su po pravilu sponzorisani od strane kompanija koje proizvode suplemente, pa tako često možemo videti tekstove koji nas ubeđuju da odmah nakon treninga obavezno konzumiramo proteinske šejkove i kazein. Istina je međutim da profesionalni bodibilderi treniraju šest sati dnevno. Za vežbače koji idu tri puta nedeljno u teretanu unos namirnica bogatih poteinima u malo većoj količini biće i više nego dovoljna mera.

OD MRŠAVKA DO MOĆNOG BODIBILDERA: Trening fitnes eksperta Ulisisa Vilijamsa Džuniora

D.R.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *