Misli i fizička aktivnost: O čemu razmišljamo dok trčimo? - Men`s Health

Misli i fizička aktivnost: O čemu razmišljamo dok trčimo?

Koliko je različitih mesta za trčanje i tehnika toliko su različite i misli trkača. Ali zašto uopšte toliko razmišljamo i koje nam teme najčešće padnu na pamet dok „grabimo“ kilometre za vreme trčanja? Prema stručnjacima, većina trkača razmišlja o jednostavnim, uz trčanje vezanim parametrima. Koliki nam je pace, gdje je zavoj ili brdo, koliko moramo ubrzati, koliko kilometara imamo do kraja i zašto smo uopšte krenuli trčati.

Prema novoj studiji objavljenoj u Međunarodnom časopisu za sport i psihologiju vežbanja, trkači maratona većinu vremena razmišljaju o njihovom putu i udaljenosti koju su prošli. Većinu preostalog vremena misli odlaze na okolinu i neugodnost koju možda osećaju.

Pogledajte i Zašto vas bole zubi tokom trčanja?

U svrhu istraživanja, naučnici su opremili 10 ljudi, koji su trenirali za maratone ili polumaratone, s mikrofonima i malim snimačima koji se pričvršćuju za pojaseve. Zatim su ih zamolili da svoje misli izraze naglas tokom treninga i na različitim udaljenostima.

Nakon analize 18 sati snimaka, autori studije otkrili su da misli trkača odlaze na tri glavne stvari:

  • Brzina i udaljenost: 40 posto svih misli spada pod merenje brzine i udaljenosti koju su prešli.
  • Bol i nelagodnost: čini 32 posto, ove misli povezane su s različitim bolovima koji proizlaze iz udaranja stopala i zglobova u zemlju satima u isto vreme. U skladu s tim, upravo ti isečci sadržavali su znatnu količinu psovanja.
  • Okolina: ove misli čine 28 posto i usesređene su na prirodu, vreme, životinje, promet i druge ljude. Neki od tih susreta bili su pozitivniji od drugih, kao prolazak pored poznatih osoba ili kućnih ljubimaca.

Trčanje: 8 saveta za fenomenalni trening

Autori kažu kako su njihovi rezultati bili u skladu s prethodnim studijama. Ipak, vredi napomenuti kako snimke nisu savršeno predstavljale prosečne misli jednog trkača. Učesnicii, znajući da će im se snimci slušati, verovatno su izbegavali otkrivanje nekih privatnih stvari koje ulaze u naše umove tokom vežbanja.

Pročitajte i  TRANSFORMIŠITE SVOJE GRUDI: 12 sklek varijacija

Drugi istraživačiu članku za Journal of Psychology of Sports & Exercise došli su do zaključka o čemu se najčešće razmišlja, nakon merenja 32 trkača „veterana“ koji su prosečno trčali 30 kilometara nedeljno:

  • Disanje
  • Način na koji trče
  • Osećaj dok trče
  • Okolina kroz koju trče

Izvor: trčanje.hr

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *