Njegovo visočanstvo: Funkcionalni trening! - Men`s Health

Njegovo visočanstvo: Funkcionalni trening!

Funkcionalni treninzi su u poslednje vreme doživeli ponovnu renesansu zahvaljujuću prvenstveno usponu Krosfit kulture vežbanja. Brojni treneri i sportisti smatraju ovaj vid vežbanja revolucionarnim jer je u velikoj meri promenio svet fitnesa. Funkcionalni trening ima mnogo toga da pruži sportskoj industriji, a vremenom je postao i deo lifestyle kulture. Što se tiče benefita, lista je veoma duga; od pružanja bazične snage, stabilnosti, mobilnosti, izdržljivosti pa do fleksibilnosti tela.

SNAGA IZNAD SVEGA: Funkcionalni program od 3 treninga!

ŠTA JE FUNKCIONALNI TRENING?

U samom značenju reči funkcionalan (kreiran za praktičnu namenu umesto čiste atraktivnosti) krije se odgovor na ovo pitanje. Funkcionalni trening nam pomaže da unapredimo snagu i izdržljivost i tako dostignemo željene ciljeve.

TIPOVI FUNKCIONALNIH TRENINGA

PLIOMETRIJA

Pliometrija je trenažni metod koji povećava snagu tako što mišić izlaže maksimalnim naporima u kratkim intervalima vremena. Pojam “pliometrija” je osmislio Fred Vilt gledajući sovjetske sportiste kako se spremaju pre atletskih takmičenja. U današnje vreme pliometrija je važan deo sportskih priprema i integralni deo brojnih sportova.

4 kruga, 10 vežbi: Trening sa sopstvenom težinom koji prži masne naslage!

VEŽBE ZA JEZGRO

Funkcionalni trening je idealna vežba za izgradnju snažnog jezgra. Pored mišića jezgra, prilično su aktivni i ramena, leđa, grudi, gluteus i mišići nogu. Najbolji primer za to su vežbe sa fitnes loptama koje zahtevaju stabilnost tela. Počnite sa pokretom izdržaja na fitnes lopti a zatim rotirajte ruke u kružnom pokretu. Ukoliko je ovo prelako za vas laktove pomerite ka spolja kako biste dodatno aktivirali srednji deo tela. Važan savet kojeg trebate zapamtiti glasi; da biste mišiće jezgra u potpunosti zadržali pod tenzijom uvek vodite računa da vam kukovi ne spadnu ispod horizontalne ravni.

Pročitajte i  Ubedljivo najbolji trening za veća i snažnija ramena

UNILATERALNE VEŽBE

Unilateralne vežbe fokus stavljaju na jednu stranu tela u zadanom vremenskom periodu. Najčešći primer su sklekovi na jednoj ruci, pištolj čučnjevi i biceps pregib na jednoj ruci. Radeći ovakav tip vežbi sa vremena na vreme pružićete svom telu brojne benefite. Kao rvo, unilateralne vežbe pružaju veću aktivaciju mišićnih vlakana, pod dva tu je stvaranje mišićnog balansa, odnosno izjednačavanje snage mišićnih grupa. Na primer, dok ste radili biceps pregib bučicama, koliko puta ste osetili da je vaša desna ruka znatno snažnija od leve. Zbog toga je ovaj vid vežbi idealan za ojačavanje slabijih tačaka u telu.

Isprobajte je odmah: Moćna vežba za čvršće mišiće jezgra i ramena

D.R.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *