Bez bola nema napretka - Men`s Health

Bez bola nema napretka

Izgleda da je čovek koji je smislio “no pain no gain” izreku, najverovatnije govorio iz iskustva.

Sigurno vam je svima dobro poznat bol koji se javlja u mišićima par dana posle napornog vežbanja. Ako su u međuvremenu ispunjena dva uslova – da su mišići nahranjeni i da im je zatim omogućeno da se odmaraju, bol koji se pojavio sa zadrškom je odličan pokazatelj da mišići rastu.

ŠTA KAŽU PACOVI?
Na Univerzitetu u Floridi nedavno je obavljeno istraživanje na pacovima, kojima je u hranu dodavan ibuprofen. Raspoloženje pacova se zahvaljujući ovom leku popravilo ali mišićna masa im se u roku od svega dve nedelje smanjila i do 20 odsto. Prilikom fizičkog vežbanja, enzim cikloksigenaza proizvodi molekule koje pospešuju rast mišića ali ujedno izazivaju bol u opterećenim mišićima i povećavaju njihovu osetljivost.

AKO NE MOŽETE SA ISTRPITE BOL
Problemi sa bolom i preosetljivošću mišića mogu da se ublaže uzimanjem analgetika kao što je ibuprofen, ali oni mogu negativno da utiču na rast i očuvanje mišićne mase. Po svemu sudeći, izreka “bez bola nema napretka” ima veću težinu nego što smo dosad mislili, primetio je vođa istraživanja, dr Dejvid Krisvel.

Pročitajte i  Saveti čoveka koji je zauvek promenio svet fitnesa
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *