FITNES PRAVILA: 6 stvari koje treba da radite posle treninga - Men`s Health

FITNES PRAVILA: 6 stvari koje treba da radite posle treninga

Vaš trening ne bi trebao da se završi nakon poslednje serije koju ste odradili. Da biste potvrdili sav naporan rad koji ste uložili u treningu, potrebno je da posvetite istu pažnju rutinama oporavka tela nakon istog. Poznati fitnes trener Nik Klejton u razgovoru sa magazin Muscle and Fitnes otkrio je šest osnovnih saveta koje trebate da primenite nakon treninga.

Pogledajte i 8 najgorih grešaka koje možete da napravite nakon treninga

KORISTITE PENASTI VALJAK

Vrlo je verovatno da ćete osećati blagi bol u mišićima, ali miofascijalna terapija u vidu korišćenja penastog valjka će vam itekako pomoći kada je reč o sticanju bolje fleksibilnosti mišića i cirkulacije krvi. Penasti valjak ima sposobnost da eliminiše mišićne čvorove u mekom tkivo koji mogu uzrokovati bol u mišićima. Ovu tehniku može praktikovati pre ili posle treninga.

OHLADITE TELO

Nakon urađene poslednje vežbe nemojte odmah da napuštate teretanu. Dozvolite telu da se ohladi i tako sprečite nagli prodor krvi u vene. “Ohrabrujem sportiste da nakon treninga obavezno ohlade telo radeći neki lagani kardio kako bi izbacili nepotrebni metabolički otpad”, kaže Klejton. Posebnu pažnju posvetite delovima tela koje ste taj dan vežbali, na primer ukoliko ste radili vežbe za gornji deo tela, nakon zacrtanog programa odradite lagani kardio poput recimo veslanja na ergonometru.

Za dobar početak dana: Strečing za veću mobilnost tela

ISTEZANJE

Istezanje nakon treninga je posebno važno za one vežbače koji osećaju upalu mišića ili imaju manju fleksibilnost i opseg pokreta mišića. Pravilno istezanje pomaže nervnom sistemu da se opusti i regeneriše. Posebno se preporučuje vežbačima koji rade sa većim težinama. Ključ dobrog istezanja leži u balansu između osećaja nelagodnosti i bola. Klejton svojim klijentima savetuje da tokom istezana fokus stave na disanje iz dijafragme.

Pročitajte i  Izborite se za vaše trbušnjake

REHIDRATACIJA

Znoj ima ulogu da hladi naše telo tokom fizičke aktivnosti. Bez unosa tečnosti koju gubimo putem znoja i urina dolazi do pojave dehidracije. Gubljenje 2 procenta telesne težine putem znoja tokom fizičke aktivnosti može imati negativne efekte na naše zdravlje i trening. Bez adekvatnog unosa vode tokom treninga, telo i srce će raditi jače što će vas na kraju brže iscrpiti. Kvalitetna hidratacija reguliše temperaturu tela, “podmazuje” zglobove i blagotvorno deluje na rad organa za varenje.

KORISTITE PROTEIN

Korišćenje proteinskih suplemenata u vremenskom roku od sat vremena nakon treninga pomaže u obnovi oštećenih mišićnih tkiva. Vremenski period nakon treninga koji se zove anabolički prozor traje između 24 i 36 i to je vreme u kome je potrebno telo opskrbiti važnim nutrijentima kao što su proteini i amino kiseline. Izbor suplemenata zavisi od vaših potreba i fitnes želja.

Saznajte i Jeste li probali sportsku odeću koja ubrzava oporavak mišića?

NOSITE KOMPRESIVNU ODEĆU

Kompresivni odevni komadi, poput pantalona, rukava,čarapa i majica pomoći će vam da smanjite nivo toksina u mišićima, popravite cirkulaciju i ubrzate oporavak. Nošenjem ovog tipa odeće jedan sat nakon treninga obezbedićete više kiseonika u krvi što će vam pomoći da se oslobodite metaboličkog otpada.

D.R.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *