FREE CLIMBING: Adrenalinska avantura koja "seče" telo - Men`s Health

FREE CLIMBING: Adrenalinska avantura koja “seče” telo

 Ne zvuči pretenciozno ako kažemo da je penjanje jedna od iskonskih aktivnosti. Neke od potvrda ovakvog mišljenja leže u činjenici da deca vole da se penju na drveće i da bismo često voleli da posedujemo neku moć nalik onoj Spajdermenovoj. U poslednje dve decenije dobili smo priliku da penjanje i treniramo. Sport u kome se vežba penjanje poznat je kao free climbing. Ova veština predstavlja spoj fizičke i mentalne snage, u potrazi za lucidnošću i maštovitošću. Iako važi za ekstreman sport, poenta ove aktivnosti je u traženju puta, postavljanju što težih ciljeva i prevazilaženju samog sebe. Mi biramo koliko će penjanje biti ekstremno. Free climbing se trenira na prirodnim stenama i u salama sa veštačkim i posebno modifikovanim stenama, u kakvim se i održavaju takmičenja.

Pod terminom free climbing podrazumeva se sportsko penjanje. Preteča ovakvih fizičkih aktivnosti je alpinizam, koji predsatvlja osvajanje vrhova pomoću opreme u koju spadaju klinovi, montažne merdevine i sl. Sportsko penjanje razvilo se u trenucima kada je u prvi plan izbilo to da se na stenu može popeti bez pomagala. Slobodno penjanje predstavlja svako penjanje u kome se ne koristi oprema, dok je sportsko penjanje najbezbedniji vid slobodnog penjanja. Staze koje se prelaze tokom penjanja nazivaju se smerovi, dok se takmičenja na kojima se procenjuje ko je najbolji na svetu održavaju u salama, na veštačkim stenama. Free climbing važi za jedan od najtežih sportova na svetu. Kao i svaki pojedinačan sport, potrebno je da prvo pobedite sebe, a karakteristika sportskog penjanja je ta da vam je stalno teško i da ste stalno u problemu. Free climbing očekuje da budete uporni. Ovom disciplinom  bave se oni koji vole da borave i da se druže u prirodi.

“Ovo je težak sport, jer ti ne daje mogućnost da odmah budeš zadovoljan. Zamislite da u nekom sportu gubite devet od deset utakmica. Verovatno biste ga batalili. U penjanju ste uglavnom neuspešni, a i kada popnete zamišljeno, zadaćete sebi nešto teže”, objašnjava trener beogradskog free climbing kluba Gekon, Dušan Kopčalić (38), koji je ovim sportom počeo da se bavi pre dvadeset godina, nakon što je na televiziji prvi put video da postoji nešto slično. Iako smo u prilici da vidimo penjače koji se bez zaštitnog pojasa penju po pukotinama kalifornijskih stena, Kopčalić objašnjava da sportsko penjanje uglavnom nije ekstremno.  “Iako postoje penjači koji govore da se odlaskom na penjanje suočavamo sa mogućnošću smrti, ja na penjanje odlazim radi bavljenja sportom. Ne podržavam rizik, već trud i rad. Za mene je u free climbingu ekstremno to što se zahteva velika disciplina i što u trenucima fizičkog napora treba da budeš inteligentan i priseban u odabiru narednog poteza.”

U sportskom penjanju  koristi se oprema za padanje, a ne oprema za penjanje. Padanje u ovom sportu je sastavni deo vežbanja, jer ukoliko se penjemo po stenama gde ne postoji rizik od pada, nećemo napredovati. Pod padom se podrazumeva padanje na uže, koje je sastavni deo opreme. “U Srbiji niko nije poginuo u sportskom penjanju za dvadeset godina. Naravno da postoje lakše povrede, ali mislim da ova disciplina nije toliko ekstremna i rizična. Pogotovo zato što stene od samo dva ili tri metra visine mogu da predstavljaju veliki izazov za penjače i da budu veoma zahtvene i problematične za osvajanje”, smatra Kopčalić. Bavljenje free climbingom oslobađa nas straha od visine, dok kretnje koje se koriste u ovom sportu nisu česte u prirodnim pokretima, tako da nas ova disciplina čini jačim. Početnici prvo kreću sa takozvanim prečkanjem u sali, penjanjem levo­desno. Na taj način stiče se tehnika i navikava se na ovakav vid kretnje, a zanimljivo je da je penjanje levo­desno tehnički znatno teže od penjanja u vis. Nakon što se steknu početne tehnike i sigurnost, naredna faza treninga podrazumeva da se dobijaju određeni zadaci i problemi koji se rešavaju, tačnije teži se komplikovanijim putevima za ostvarenje cilja. Ukoliko bismo koristili termine iz teretane, free climbing bio bi nešto nalik zgibovima koji se rade pomoću samo nekoliko prstiju, što dovoljno ilustruje fizički napor koji ovaj sport nosi sa sobom. Međutim, kada na to dodamo činjenicu da baš u tim fizički napornim trenucima treba da upregenemo i moždane vijuge kako bi naredni hvat bio što korisniji, dobijamo odgovor na pitanje zašto free climbing zauzima bitan položaj u spektru ekstremnih sportova. “Situacija je slična principu po kojem radi peščani sat.

Energija vam curi, a potrebno je da budete koncentrisani kao da igrate šah”, objašnjava Dušan Kopčalić. Aerobna aktivnost nije zastupljena prilikom penjanja, ali zato vrhunski takmičari free climbinga često idu na trčanje kako bi bili bolji penjači. Izračunato je da sportsko penjanje i trčanje uz stepenice spadaju u discipline koje u jedinici vremena imaju najveći kalorijski utrošak. “Free climbing je najzastupljeniji u zemljama oko Alpa, a Evropa nije ispred nas samo u sferi materijalnih sredstava, već i u pogledu mentaliteta”, ističe Kopčalić. Sale sa veštačkim stenama koštaju od deset hiljada do dva i više miliona evra. Iako se u okviru domaće scene svest o postojanju free climbinga poboljšava, ljudi sa naših prostora još uvek nisu dovoljno upoznati sa tim da se penjenjem može baviti sportski. “Mi smo sportisti, a ne egzibicionisti”, kaže trener kluba Gekon. Penjanje je sport u kome je oprema od izuzetnog značaja. Osnovu čine patike sa mekim đonovima koje se nazivaju penjačice i vreća za magnezijum koji je se stavlja na šake. Za penjanje na prirodnim stenama potrebni su i pojasevi i uređaji koji služe osiguravanju, kao što su karabinjeri sa bravicama, osmice, puževi itd. Penjačice se u Beogradu mogu nabaviti po ceni od 50 do 100 evra, dok vrećica za magnezijum košta oko deset evra. U prestonici zvanično postoji pet penjališta: Tri na Košutnjaku, jedno na Adi, u Prvoj beogradskoj gimnaziji i u OŠ Laza Kostić.

Reel Rock 14: Evropska premijera filma u Beogradu i adrenalin avantura (VIDEO)

Foto: Shutterstock / Tekst: Stefan Tošović

*Najbolje savete o fitnesu, zdravlju, seksu, ishrani, stilu otkrijte na našoj Fejsbuk stranici >>> Men’s Health Srbija

*Zapratite Men’s Health Srbija i na Instagramu >>> @menshealthsrbija

 

Pročitajte i  Da potvrdite trening: 4 najbolja obroka nakon vežbanja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *